De lampjes van de Rotterdamse brandgrens werden in 2010 geplaatst.
Volledig scherm
De lampjes van de Rotterdamse brandgrens werden in 2010 geplaatst. © Foto: Cees Kuiper Fotografie

Rotterdamse brandgrens krijgt nieuwe lampjes

De hele brandgrens in Rotterdam krijgt nieuwe lampen. Veel lichtpunten in het trottoir zijn namelijk kapot, dus wordt nu alles vervangen. De klus begint morgen en de gemeente wil uiterlijk 14 mei klaar te zijn, de dag van het bombardement in 1940. De dag waarop Rotterdam herdenkt.

Het gaat om alle 350 lampen op de rechter Maasoever en de 35 op de linker Maasoever. De werkzaamheden beginnen in Kralingen. Van daaruit wordt gewerkt tot alle lampen zijn vervangen. Dat duurt uiterlijk tot 14 mei. De brandgrens is dan weer volledig verlicht.

De bijna twaalf kilometer lange brandgrens geeft het gebied aan dat in vlammen opging na het Duitse bombardement op 14 mei 1940. In 2006 besloot de gemeente Rotterdam deze grens als blijvende herinnering aan deze inktzwarte dag te markeren met kleine, rode en groene lampjes in de stoep.

In elk lampje zit een icoontje van De Verwoeste Stad, het bekende beeld van Zadkine, samen met het silhouet van een Heinkel-bommenwerper in een vlammenzee met een paar brandende gebouwen. De groene lampen liggen op het Noordereiland, dat door de verdediging van de stad door eigen vuur verwoest is, het zogeheten friendly fire. De Heinkel ontbreekt dan ook in de illustratie van de groene lamp.

De Rotterdamse brandgrens is sinds augustus 2010 verlicht. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam