Rotterdamse coalitie verliest meerderheid
updateEen aardverschuiving in Rotterdamse gemeentepolitiek. De coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA is plots haar meerderheid kwijt omdat Leefbaar-raadslid Mo Anfal vanavond is overgestapt naar de islamitisch geïnspireerde partij Nida.
Delen per e-mail
Als hij zich aansluit bij een partij met deze uitgangspunten dan heeft hij bij Leefbaar niks te zoeken
Door die overstap verliezen de drie coalitiepartijen hun krappe meerderheid van 23 van de 45 zetels in de gemeenteraad, negen maanden voor de raadsverkiezingen van maart 2018. Dat betekent dat Rotterdam in lastig politiek en bestuurlijk vaarwater terechtkomt.
Anfal helpt door zijn overgang Nida aan de derde raadszetel en de oppositie aan een meerderheid in de raad. Het voormalig Leefbaar-raadslid, dat in 2014 voor die partij in de raad werd gekozen, zegt in een verklaring dat hij 'hoopvol begon', maar 'steeds meer teleurgesteld raakte in de partij'.
,,Ik werd raadslid om bij te dragen aan de stad, maar Leefbaar verdeelt en dat is niet goed voor Rotterdam. Leefbaar vergroot de kloven tussen bevolkingsgroepen, tussen geloven, culturen, arm en rijk. Rotterdam heeft juist verbinding nodig, bruggenbouwers", verklaart hij zijn overstap. Ook voelt hij zich gebruikt als een 'excuusmoslim'. Op de kandidatenlijst van Leefbaar was Mo Anfal de enige allochtoon, op nummer negen.
Leefbaar-wethouder Joost Eerdmans is verrast. ,,We hebben van Mo persoonlijk niets vernomen dus ik wil hem graag spreken. Hij neemt de hele dag zijn telefoon niet op, maar laat ik duidelijk zijn: als hij zich aansluit bij een partij met deze uitgangspunten dan heeft hij bij Leefbaar Rotterdam niks te zoeken.''
Open armen
Fractievoorzitter Nourdin El Ouali zegt Anfal met open armen te ontvangen. Hij noemt hem een 'een politieke bekeerling die gevlucht is en aan onze deur heeft geklopt'. ,,Wat moet je doen? Na een periode van intern beraad en bezinning, waaronder de ramadan, was er vooral begrip.''
El Ouali zegt 'Anfal én Rotterdam te willen verlossen uit de wurggreep van Leefbaar'. Nida en Leefbaar liggen in de gemeenteraad herhaaldelijk met elkaar in de clinch.
El Ouali noemt de overstap 'een novum'. ,,Dit is in de afgelopen decennia niet gebeurd en heeft enorme politieke implicaties. De afgelopen drie jaar stond de oppositie keer op keer buiten spel. Maar dat is voorbij.'"
Anfals overstap komt op een ongelegen moment voor de coalitie, die juist de voorbije maanden onder meer de gemeenteraad achter zich kreeg voor de ontwikkeling van Feyenoord City, het plan voor de bouw van een nieuw voetbalstadion en verdere stadsontwikkeling op Zuid.
Verantwoorden
Deze week moet ook wethouder Ronald Schneider (Leefbaar) zich politiek verantwoorden voor de miljoenenfraude bij het poppodium Waterfront. Schneider is verantwoordelijk voor de portefeuille vastgoed.
Hem werd door een gemeentelijke enquêtecommissie verweten 'geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie' te hebben gehad. Zijn aanblijven als wethouder hangt af van voldoende steun in de gemeenteraad. Enkele partijen hebben zich al van hem afgekeerd.
Minderheid in de raad
Het verlies van een raadszetel voor Leefbaar (aanvankelijk 14 zetels) doet de minimale meerderheid van de coalitie in Rotterdam omslaan in de grootst mogelijke minderheid in de gemeenteraad.
De coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam (door het vertrek van raadslid Mo Anfal van 14 naar 13 zetels), D66 (6 zetels) en CDA (3 zetels) steunen op nog maar 22 van de 45 zetels in de gemeenteraad.
De oppositiepartijen bezetten thans 23 zetels. De PvdA heeft er 8, SP 5, VVD 3, GroenLinks 2, Nida 3, en ChristenUnie-SGP en Partij voor de Dieren ieder 1.
De vraag is of de huidige coalitie tot aan de raadsverkiezingen in maart 2018 kan blijven functioneren in haar huidige vorm, bijvoorbeeld met gedoogsteun van een of meerdere partijen.
De samenstelling van de gemeenteraad na de overstap van Leefbaar-raadslid Mo Anfal:
Leefbaar Rotterdam 13 zetels
PvdA 8 zetels
D66 6 zetels
SP 5 zetels
VVD 3 zetels
CDA 3 zetels
GroenLinks 2 zetels
Nida Rotterdam 3 zetels
ChristenUnie-SGP 1 zetel
Partij voor de Dieren 1 zetel
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Medewerker Shell Pernis raakt gewond na val van zeven meter in opslagtank
-
PREMIUM
Van manager rockband naar dominee die schrik is van homogemeenschap: 'Het gaat om de zonde’
Ooit was hij manager van een Zwolse rockband. Nu neemt dominee Anthonie Kort strenggelovigen in Krimpen aan den IJssel bij de hand. Wie is deze prediker, die in een uitgelekte brief stelt dat homoseksualiteit moet worden uitgebannen? ,,Het gaat hem niet om de mensen. Het gaat om de zonde.” -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
JOUW REGIONIEUWS
Gemist? Weer uitbraak na eerste coronaprikken in Rotterdams verpleeghuis en woede over bezuinigingen in OV
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit Rotterdam en omstreken vandaag te volgen? Dit is het nieuws van donderdag 4 maart. -
PREMIUM
Fred, eerste coronapatiënt van Rotterdam: ‘De arts zei: eigenlijk was je al dood, je hoefde alleen nog maar te sterven’
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Boze Rotterdammers gaan samenwerken in wooncrisis: ‘Wonen is een grondrecht, geen luxeproduct’
Slapeloosheid, stress, boosheid. Het leven van Rotterdammers die te horen krijgen dat hun buurt of wijk wat de gemeente betreft wel gesloopt kan worden voor nieuwbouw wordt er niet fijner van. Ze komen in opstand. Waarom moet hun (t)huis weg voor dure, nieuwe huizen? We kennen het van de Tweebosbuurt, Wielewaal, Gerdesiaweg en Pompenburg. Met het initiatief ‘Recht op de stad’ wordt het verzet tegen het woonbeleid van Rotterdam breder en breder. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
In samenwerking met indebuurt Rotterdam