Volledig scherm
Mohammed Anfal stapt over van Leefbaar Rotterdam naar Nida. © ANP

Rotterdamse coalitie verliest meerderheid

updateEen aardverschuiving in Rotterdamse gemeentepolitiek. De coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA is plots haar meerderheid kwijt omdat Leefbaar-raadslid Mo Anfal vanavond is overgestapt naar de islamitisch geïnspireerde partij Nida.

Quote

Als hij zich aansluit bij een partij met deze uitgangs­pun­ten dan heeft hij bij Leefbaar niks te zoeken

Joost Eerdmans

Door die overstap verliezen de drie coalitiepartijen hun krappe meerderheid van 23 van de 45 zetels in de gemeenteraad, negen maanden voor de raadsverkiezingen van maart 2018. Dat betekent dat Rotterdam in lastig politiek en bestuurlijk vaarwater terechtkomt.

Anfal helpt door zijn overgang Nida aan de derde raadszetel en de oppositie aan een meerderheid in de raad. Het voormalig Leefbaar-raadslid, dat in 2014 voor die partij in de raad werd gekozen, zegt in een verklaring dat hij 'hoopvol begon', maar 'steeds meer teleurgesteld raakte in de partij'. 

,,Ik werd raadslid om bij te dragen aan de stad, maar Leefbaar verdeelt en dat is niet goed voor Rotterdam. Leefbaar vergroot de kloven tussen bevolkingsgroepen, tussen geloven, culturen, arm en rijk. Rotterdam heeft juist verbinding nodig, bruggenbouwers", verklaart hij zijn overstap. Ook voelt hij zich gebruikt als een 'excuusmoslim'. Op de kandidatenlijst van Leefbaar was Mo Anfal de enige allochtoon, op nummer negen.

Leefbaar-wethouder Joost Eerdmans is verrast. ,,We hebben van Mo persoonlijk niets vernomen dus ik wil hem graag spreken. Hij neemt de hele dag zijn telefoon niet op, maar laat ik duidelijk zijn: als hij zich aansluit bij een partij met deze uitgangspunten dan heeft hij bij Leefbaar Rotterdam niks te zoeken.''

NIDA

BAMMM! BREAKING!! LEEFBAAR-RAADSLID STAPT OVER NAAR NIDA, COALITIE VERLIEST RAADSMEERDERHEID! Het gemeenteraadslid Mohammed Anfal stapt over van Leefbaar Rotterdam naar het door de islam...

Open armen

Fractievoorzitter Nourdin El Ouali zegt Anfal met open armen te ontvangen. Hij noemt hem een 'een politieke bekeerling die gevlucht is en aan onze deur heeft geklopt'. ,,Wat moet je doen? Na een periode van intern beraad en bezinning, waaronder de ramadan, was er vooral begrip.''

El Ouali zegt 'Anfal én Rotterdam te willen verlossen uit de wurggreep van Leefbaar'. Nida en Leefbaar liggen in de gemeenteraad herhaaldelijk met elkaar in de clinch.

El Ouali noemt de overstap 'een novum'. ,,Dit is in de afgelopen decennia niet gebeurd en heeft enorme politieke implicaties. De afgelopen drie jaar stond de oppositie keer op keer buiten spel. Maar dat is voorbij.'"

Anfals overstap komt op een ongelegen moment voor de coalitie, die juist de voorbije maanden onder meer de gemeenteraad achter zich kreeg voor de ontwikkeling van Feyenoord City, het plan voor de bouw van een nieuw voetbalstadion en verdere stadsontwikkeling op Zuid.

Volledig scherm
Nida-fractievoorzitter Nourdin el Ouali zegt Anfal met open armen te ontvangen. © Sanne Donders

Verantwoorden

Deze week moet ook wethouder Ronald Schneider (Leefbaar) zich politiek verantwoorden voor de miljoenenfraude bij het poppodium Waterfront. Schneider is verantwoordelijk voor de portefeuille vastgoed.

Hem werd door een gemeentelijke enquêtecommissie verweten 'geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie' te hebben gehad. Zijn aanblijven als wethouder hangt af van voldoende steun in de gemeenteraad. Enkele partijen hebben zich al van hem afgekeerd.

Minderheid in de raad

Het verlies van een raadszetel voor Leefbaar (aanvankelijk 14 zetels) doet de minimale meerderheid van de coalitie in Rotterdam omslaan in de grootst mogelijke minderheid in de gemeenteraad.

De coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam (door het vertrek van raadslid Mo Anfal van 14 naar 13 zetels), D66 (6 zetels) en CDA (3 zetels) steunen op nog maar 22 van de 45 zetels in de gemeenteraad.

De oppositiepartijen bezetten thans 23 zetels. De PvdA heeft er 8, SP 5, VVD 3, GroenLinks 2, Nida 3, en ChristenUnie-SGP en Partij voor de Dieren ieder 1.

De vraag is of de huidige coalitie tot aan de raadsverkiezingen in maart 2018 kan blijven functioneren in haar huidige vorm, bijvoorbeeld met gedoogsteun van een of meerdere partijen.

De samenstelling van de gemeenteraad na de overstap van Leefbaar-raadslid Mo Anfal:
Leefbaar Rotterdam 13 zetels
PvdA 8 zetels
D66 6 zetels
SP 5 zetels
VVD 3 zetels
CDA 3 zetels
GroenLinks 2 zetels
Nida Rotterdam 3 zetels
ChristenUnie-SGP 1 zetel
Partij voor de Dieren 1 zetel

In samenwerking met indebuurt Rotterdam