Maarten Vromans schoot duizenden platen vanuit de trein. Hij koos de mooiste exemplaren uit voor een fotoboek.
Volledig scherm
Maarten Vromans schoot duizenden platen vanuit de trein. Hij koos de mooiste exemplaren uit voor een fotoboek. © privé

Rotterdamse fotograaf zit 200 uur in de trein

De Rotterdamse fotograaf Maarten Vromans (43) spendeerde maar liefst 200 uur in de trein. Waarom? Om plaatjes te schieten. Die wil hij nu bundelen in een fotoboek.

Fotograferen in zijn passie, maar er was een moment dat hij het een beetje beu was. Toen hij een keer in de trein zat, hervond hij zijn passie. Fotograferen op basis van toeval, daar is hij door gefascineerd.

Hij kwam op het idee om een maand lang in de trein te gaan zitten om vanachter het glas foto’s te maken. Niet de mooiste locatie op zoeken en niet het beste licht. Nee gewoon schieten en kijken of er iets moois tussen zit. Iedere dag stapte hij in Rotterdam in de trein. ,,Ik nam de treinen waar ik zo lang mogelijk in kon zitten. Naar Maastricht, Vlissingen, Leeuwarden en Den Helder bijvoorbeeld.”

Het resulteerde in zijn fotoserie ‘Lucky Shots’. Van de beste platen die het project opleverde wil hij graag een fotoboek maken. Hij is daarom een crowdfundingsactie begonnen op voordekunst.nl. Hij heeft berekend dat hij 4.250 euro nodig heeft om het te laten slagen.

New York

De Hollandse landschappen inspireerden Vromans om ook in andere landen het fotograferen aan het toeval over te laten. Zo is hij net terug van een trip naar Amerika waar hij een treinreis van New York naar San Francisco maakte.

,,Het is ontzettend leuk om mee bezig te zijn en om later te ontdekken wat voor foto’s het zijn geworden. Ik probeerde altijd een rustig plekje in de trein te vinden, maar vaak vroegen mensen wat ik aan het doen was. Dat maakte het ook nog gezellig.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam