Volledig scherm
Wethouder Adriaan Visser © ANP

Rotterdamse fractievoorzitters reageren op vertrek Visser: Ik respecteer zijn keuze

De Rotterdamse fractievoorzitters reageren met begrip op het vertrek van wethouder Adriaan Visser na het debacle rond het Schiekadeblok. Christine Eskes, fractievoorzitter van coalitiegenoot CDA vindt het ‘ongelooflijk treurig dat een steengoede wethouder afscheid neemt’. ,,Maar ik respecteer zijn keuze en vind dat hij een integere afweging maakt.’’

Visser zou geheime stukken naar journalisten hebben gestuurd over de besluitvorming rond de aankoop van het Schiekadeblok in 2009. Visser was toen hoofd van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en ambtelijk verantwoordelijk voor de deal. ,,Ik kan mij voorstellen dat je als je weet dat er een andere kant is, het moeilijk is om op je handen te blijven zitten.’’

Over de toekomst stelt Eskes dat ‘het te snel is daar nu iets over te zeggen’. ,,Dit nieuws is net bekend geworden. De komende dagen moeten we rustig de tijd nemen om te kijken hoe nu verder met deze zware portefeuille. Het is in eerste instantie aan D66 om zich te beraden of zij een kandidaat naar voren schuiven.’’

Fractievoorzitter D66:  Het is een aderlating voor dit college

Quote

Het is een aderlating voor dit college, de stad, de partij en onze fractie

Chantal Zeegers

Chantal Zeegers, fractievoorzitter van D66 noemt het ‘zeer treurig’ dat haar partijgenoot Visser zijn ontslag heeft ingediend. ,,Het is een aderlating voor dit college, de stad, de partij en onze fractie. Hij heeft keihard geknokt voor deze stad. Maar wij hebben ons nu bij zijn besluit neer te leggen. Het is echt heel jammer dat het zo is gelopen.’’

Over de opvolging van Visser – die de zwarte posten Financiën en Grote Projecten bestierde – wordt nog nagedacht. Bij D66 is het de fractie die het laatste woord heeft over invulling van de wethoudersposten. Zeegers lijkt de meest voor de hand liggende kandidaat. Zij stond al op het lijstje tijdens de coalitieonderhandelingen, maar moest het afleggen tegen Said Kasmi, de huidige wethouder Onderwijs. Visser was gezien zijn ervaring in het vorige college onomstreden om terug te keren op Financiën.

‘Hij heeft de koninklijke weg gekozen’

Quote

Als het klopt dat er geheime stukken zijn gelekt, dan is dat een uiterst serieuze zaak

Stephan van Baarle, Denk

VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans noemt het opstappen van Visser ‘een groot verlies van Rotterdam’. ,,Hij heeft een fout gemaakt en heeft voor de koninklijke weg gekozen. Ik baal ervan dat we hem verliezen, maar het is erg belangrijk dat politici verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. Ik heb veel respect voor het besluit dat hij heeft genomen.”

Stephan van Baarle van Denk heeft een raadsdebat aangevraagd. ,,Ik vind dat de onderste steen boven moet. Als het klopt dat er geheime stukken zijn gelekt, dan is dat een uiterst serieuze zaak. Ik wil dat het college een feitenrelaas maakt.”

,,Dit lijkt mij logisch”, zegt Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam over het aftreden van Visser. ,,Als je onder verdenking staat van een ambtsmisdrijf en er dreigt aangifte door je eigen gemeente tegen je, dan is het logisch dat je eieren voor je geld kiest.”

,,Het is een aderlating voor het college, want het is een zeer ervaren wethouder. Ik denk dat hij de vlucht naar voren gekozen. Er kwam natuurlijk ook nog van alles op hem af: de Hoekse Lijn, het Warmtebedrijf, Feyenoord City.” Het is een triest einde.”

,,Dit is triest voor de persoon’, zegt SP-fractievoorzitter Aart van Zevenbergen. ,,Maar zijn positie was onhoudbaar geworden. Vooral door zijn gedrag, de bedrijfscultuur en hoe hij om ging met kritiek. Maar nu moet de gemeente aan de slag om een andere bedrijfscultuur te kweken. Het wordt tijd om te luisteren naar mensen die laag in de organisatie zitten en er verstand van hebben.”

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren, Ruud van der Velden reageert op Twitter op de uitspraken van Karremans van de VVD over Visser. ,,Koninklijke weg? Wat een flauwekul. Er is maar één koninklijke weg en dat is verantwoording afleggen aan de gemeenteraad in een debat.”

Quote

Nu moet de gemeente aan de slag om een andere bedrijfs­cul­tuur te kweken

Aart van Zevenbergen, SP

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam