Rotterdamse haven draait beter dan verwacht, omdat we opeens heel veel spullen kopen
Met een daling van de overslag met 6,9 procent was het een slecht jaar voor de Rotterdamse haven, maar achter dit getal gaat een heel verhaal schuil. De strekking: het coronajaar was niet voor iedereen bar en boos.
Delen per e-mail
In ieder geval niet heel 2020, zo blijkt uit de jaarcijfers die de Rotterdamse haven vandaag naar buiten heeft gebracht. Die cijfers zijn altijd interessant, omdat ze ook een indicator zijn van de economie. Voor de olie-overslag (het afgelopen jaar 9,1 procent minder dan 2019) is dat heel duidelijk: er is minder vraag naar brandstof omdat we minder in de auto zitten en nauwelijks vliegen, waardoor er veel minder olietankers naar de grootste haven van Europa komen. De containeroverslag, daarentegen, kent een grillig verloop.
In de eerste maanden van vorig jaar kwamen er veel minder zeecontainers uit Azië aan in Rotterdam en tekende zich een historische terugval af, maar sinds de tweede helft van 2020 kwamen er plots veel meer. Tegen het einde van het jaar beleefden de containerterminals zelfs de drukste weken ooit.
Spullen
Die containers zitten ramvol met fitnessapparatuur en televisies. Omdat we niet naar de bioscoop en uit eten gaan en ook niet naar het theater en de sportschool kunnen, schaffen we massaal spullen voor thuis aan. Die toestroom aan containers in de laatste maanden compenseert bijna de dip in de eerste helft van vorig jaar. Uiteindelijk is er in Rotterdam in 2020 maar 1,2 procent minder aan containers overgeslagen dan in het recordjaar 2019.
Die sterk toegenomen vraag naar spullen is in heel Europa te zien. De haven van Antwerpen, de grote concurrent van Rotterdam, noteert ook al van die opvallende containeroverslagcijfers.
Biomassa
Opmerkelijke groeiers in de overslagcijfers in Rotterdam zijn ook biomassa en biobrandstoffen, en dat terwijl de overslag van de fossiele brandstoffen daalde. De milieuvriendelijkere biodiesel wordt in toenemende mate bijgemengd in diesel en de biomassa gaat naar de Amercentrale in Geertruidenberg, die van kolen overschakelt op deze brandstof.
Volgens haventopman Allard Castelein zijn er ‘belangrijke stappen gezet’ voor het milieu en hij zegt dat de haven daar komende jaren nog meer in zal investeren. Het Havenbedrijf Rotterdam noemt daarbij een bedrag van zo’n 1,5 miljard euro dat de haven in de loop van vijf jaar steekt in de energietransitie, digitalisering en infrastructuur.
Buizenstelsel
Veel van dat geld zal volgens de president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam gaan naar waterstof en het CO2-afvangproject Porthos. Bij Porthos wordt de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide van de raffinaderijen en chemiefabrieken in de Rotterdamse haven via een buizenstelsel naar lege gasvelden onder de Noordzeebodem geleid. Bij de waterstofinvesteringen gaat het om de bouw van fabrieken die deze ‘groene olie van de toekomst’ moeten maken en ook een buizenstelsel om het goedje te transporteren.
We zijn letterlijk een startmotor voor banen, inkomsten en welvaart voor de BV Nederland
Volgens Castelein helpen deze investeringen om de economie aan te zwengelen. ,,We zijn letterlijk een startmotor voor banen, inkomsten en welvaart voor de BV Nederland.’’
‘Onwaarschijnlijk’
Of daarmee de Rotterdamse haven dit jaar alweer volledig op het niveau van voor de coronacrisis zal draaien, is volgens Castelein ‘onwaarschijnlijk’. De snelheid waarmee de haven herstelt, is volgens hem afhankelijk van het tempo en de effectiviteit van de vaccinatiecampagnes. Die zijn bepalend of mensen weer mogen reizen, zegt hij. En dat reizen bepaalt weer de vraag naar, de voor de Rotterdamse haven zo belangrijke, olie.
Terugblikkend op 2020 spreekt Castelein van ‘een uniek jaar’ en zegt hij blij en trots te zijn dat alle bedrijven hebben doorgedraaid. ,,Het mag niet zo zijn dat het goederenvervoer stagneert.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Valerie komt na acht jaar van ‘dat dak af’. Wie gaat nu bistro Op Het Dak runnen?
Duurzame ondernemer Valerie Kuster en haar compagnon Rogier van Donk zoeken een opvolger voor hun bistro Op Het Dak, op het dak van het Schieblok in hartje Rotterdam. Na acht succesvolle jaren is het voor de Rotterdamse creatief directeur Kuster tijd om haar vleugels uit te slaan. ,,We zijn zeker niet failliet, maar mijn ambitie ligt hier gewoon niet meer.’’ -
Wat een plaatje! Saharazand zorgt voor schitterende zonsopkomst en zonsondergang
-
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.
-
PREMIUMinterview
Rotterdam dreigt miljardeninvesteringen mis te lopen, waarschuwt haventopman Allard Castelein
,,Als Nederland niet oppast, verliest Rotterdam de wedstrijd.’’ Haventopman Allard Castelein kwam tijdens zijn jaarlijkse toespraak op de Dag van de Haven met een verontrustende boodschap. -
Corona slaat hard toe bij verpleeghuizen: Opnieuw tientallen sterfgevallen
-
Olieopslagreus Vopak breidt flink uit in Vlaardingen met tanks voor biobrandstoffen
Vopak breidt uit in de Rotterdamse haven. Het tankopslagbedrijf bouwt zestien tanks bij de terminal in Vlaardingen. Vopak heeft dat tegelijkertijd bekendgemaakt met de cijfers van de Rotterdamse multinational over het ‘ongekende’ jaar 2020.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam