Volledig scherm
© ANP

Rotterdamse haven groeit een heel klein beetje

De Rotterdamse haven heeft het afgelopen jaar een fractie meer goederen overgeslagen dan het jaar ervoor. 469,4 miljoen ton tegen 469,0 miljoen ton in 2018. De jaarcijfers zijn vanmorgen bekendgemaakt. Volgens haventopman Allard Castelein moet ‘het succes van een moderne haven niet louter worden afgemeten aan de hoeveelheid tonnen overslag’ . 

,,De vraag naar enkel meer overslagcapaciteit is veranderd in de vraag naar een betere, snellere en bovenal slimmere haven’’, zegt de president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. In december zei Castelein al dat de focus verschuift van kwantiteit naar kwaliteit, het tijdperk van de ‘tonnenjacht’ en overslagrecords op z’n einde loopt en hij liever afgerekend wordt op banengroei, de economische betekenis van bedrijven en milieuprestaties

Rotterdam is de grootste haven van Europa. De tweede haven is Antwerpen. De Vlaamse concurrent kwam al in december met de jaarcijfers en presenteerde meer groei, 1,3 procent erbij. In Antwerpen is het afgelopen jaar 238 miljoen ton aan goederen overgeslagen. 

Castelein zegt ‘uiteraard niet stil te zitten’ voor Rotterdams leidende positie. ,,Daar wordt ook fors in geïnvesteerd.’’ Hij noemt het omleggen van de Havenspoorlijn en de aanleg van de Container Exchange Route, een speciale weg op de Maasvlakte waarover containers zonder douaneformaliteiten van de ene naar de andere terminal kunnen reizen. Ook schermt hij met computerprogramma’s die het Havenbedrijf Rotterdam heeft gelanceerd om het scheepvaartverkeer en internationaal transport efficiënter te maken.

Verschuivingen

Hoewel de overslagcijfers in Rotterdam praktisch hetzelfde zijn gebleven, waren er wel verschuivingen te zien bij de verschillende goederensoorten. Toenames waren er in de overslag van ruwe olie, containers, vloeibaar gas (lng) en biomassa. De overslag van kolen en olieproducten gaf een daling te zien.

De steenkooloverslag daalt omdat in Duitsland en Nederland meer energie wordt opgewekt met zon, wind en gas. Ook de doorvoer van cokeskolen voor de staalproductie staat onder druk als gevolg van dalende staalproductie in Duitsland. 

‘Stappen’ 

Volgens Castelein neemt de Rotterdamse haven zelf ook ‘betekenisvolle stappen’ op het gebied van milieu. Hij noemt een overeenkomst die Havenbedrijf Rotterdam heeft gesloten met bedrijven om samen te werken aan de voorbereiding van afvang en opslag van het broeikasgas CO2.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam