Volledig scherm
De Rotterdamse haven. Scheepvaart is een van de vervuilendste industrieën ter wereld. © Guus Schoonewille

Rotterdamse haven lanceert geldpotje voor schonere scheepvaart

Maritieme bedrijven die scheepvaart schoner willen maken, kunnen vanaf vandaag een beroep doen op een potje van het Havenbedrijf Rotterdam. In het potje zit vijf miljoen euro.

Haventopman Allard Castelein kondigde de stimuleringsregeling vorig jaar aan. Vanaf nu kunnen rederijen, verladers, brandstofproducenten en -leveranciers, motorfabrikanten en havendienstverleners er gebruik van maken. Doel van de regeling is projecten van de grond krijgen voor schonere brandstoffen die in Rotterdam worden geleverd. 

,,We willen een actieve rol spelen in het verlagen van de CO2-uitstoot van de scheepvaart’', zegt Castelein. ,,Met deze regeling kunnen we verschillende concrete projecten net die financiële ondersteuning geven die nodig is om ze te realiseren.’' De scheepvaart is een van de vervuilendste industrieën ter wereld. De regeling loopt tot eind 2022.

Terugdringen

Deze stimuleringsregeling sluit volgens het Havenbedrijf aan bij het World Ports Climate Action Program, een samenwerkingsverband van zeven grote havens op de wereld. Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Barcelona, Los Angeles, Long Beach en Vancouver willen in dit samenwerkingsverband de vervuiling terugdringen door onder meer ‘transport efficiënter te maken’ en walstroom voor zeeschepen te leveren. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam