Volledig scherm
De politie treft steeds meer illegale migranten aan in het Rotterdamse havengebied. © Jan Kok

Rotterdamse haven populair onder illegalen: bijna 30 procent meer verstekelingen dan vorig jaar

De Rotterdamse haven blijkt steeds populairder onder illegale migranten. In de eerste vijf maanden van dit jaar trof de politie 580 verstekelingen in het gebied aan, 28 procent meer dan een jaar eerder.

Het gaat voornamelijk - 226 personen - om Albanezen. Ook vatte de politie 118 Afghanen en 48 Irakezen in de kraag. Dat laat burgemeester Ahmed Aboutaleb weten in reactie op vragen van Leefbaar Rotterdam.

Aboutaleb meldt dat hij geen weet heeft van gewelddadige incidenten. Verder zegt hij niet bereid te zijn om meer personeel aan te trekken dat zich bezighoudt met de opsporing van illegalen. ,,Op dit moment acht ik extra personeel voor de inzet bij patrouilles in het havengebied niet noodzakelijk.”

De Koninklijke Marechaussee hield van januari tot en met maart dit jaar ook nog eens 180 illegalen in de Europoort en Hoek van Holland aan.

Vorig jaar vatten Marechaussee en politie in de Rotterdamse haven samen 1371 mensen in de kraag, 427 meer dan in 2017. De situatie baart zorgen.

De verwachting is dat de toename doorzet. DFDS in Vlaardingen, populair onder de zogeheten inklimmers, vreest dat 2019 een recordjaar wordt. De Marechaussee ziet een ‘toename’ in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Nettie de Wekker werd door de buurvrouw neergestoken: ‘En dan laten ze haar hier weer wonen alsof er niets is gebeurd’
    PREMIUM

    Nettie de Wekker werd door de buurvrouw neergesto­ken: ‘En dan laten ze haar hier weer wonen alsof er niets is gebeurd’

    Nettie de Wekker (72) werd eind vorige maand tijdens een barbecue in een seniorencomplex tijdens een woordenwisseling neergestoken door een buurvrouw (67). De Rotterdamse deed aangifte van een poging tot doodslag dan wel moord. Tot haar schrik werd de buurvrouw enkele dagen later al vrijgelaten en trok ze weer in haar woning. ,,Ik had wel dood kunnen zijn. En dan laten ze haar hier weer wonen alsof er niets is gebeurd. Het is te gek voor woorden.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
7559 stemmen