Volledig scherm
Marianne Bloos en Marc van Nimwegen. © ANP

Rotterdamse hoofdofficier op non-actief vanwege geheime relatie

De Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen is met buitengewoon verlof gestuurd door het Openbaar Ministerie (OM) vanwege zijn geheime liefdesrelatie met de andere hoofdofficier Marianne Bloos. Het hoogste orgaan binnen het OM, het College van procureurs-generaal, vindt dat twee geliefden niet beiden hun functie kunnen uitoefenen.

De liefdesaffaire zorgde volgens eerdere berichten in de NRC voor ernstig verstoorde verhoudingen binnen het OM. Daarnaar laat het college onafhankelijk onderzoek doen, zo meldt het vandaag. Het onderzoek richt zich onder meer op de benoeming van Van Nimwegen in 2014 tot hoofdofficier in Rotterdam, maar ook een dienstreis naar Thailand wordt bekeken. Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal, vindt dat er ,,geen enkele mist mag blijven hangen".

Gedragscode

Het college oordeelde eerder dat de relatie tussen de twee hoofdaanklagers, Marc van Nimwegen en Marianne Bloos, niet in strijd was met de gedragscode van het Rijk. Wel werd toen gesteld dat er binnen de top van het OM niet goed was omgegaan met de affaire die intern niet bekend was gemaakt, terwijl dat wel had gemoeten.

Het college heeft nu opnieuw naar de relatie gekeken en is tot de slotsom gekomen dat ,,affectieve relaties tussen medewerkers in eenzelfde team of afdeling ongewenst zijn". Van der Burg stelt: ,,Het college wil niet de indruk laten ontstaan, en als die al is ontstaan dan wil ik dat beeld wegnemen, dat er voor de top van het OM andere maatstaven worden gehanteerd. Dat kan en mag niet zo zijn."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam