Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Rotterdamse jeugd liever niet bevriend met homo

Een homo in de vriendengroep; voor een derde van de Rotterdamse jongeren is het ondenkbaar. 32 procent van de scholieren uit de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs zegt geen vrienden te kunnen zijn met een homoseksuele leeftijdsgenoot.

Quote

Het helpt écht als er op school een groepje is dat uitstraalt dat het oké is homo te zijn

Geert-Jan Edelenbosch (COC)

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond, die 9.208 jongeren in de regio ondervroeg. Jongeren uit Brielle blijken het meest homovriendelijk: 88 procent vindt een homoseksuele vriend geen probleem. Behalve Rotterdamse zijn ook veel jongeren uit Vlaardingen en Schiedam intolerant. Daar staat minder dan één op de vier tieners open voor vriendschap met een jongen die op jongens valt.

Experts vinden de negatieve houding van scholieren zorgwekkend omdat deze kan leiden tot uitsluiting en pestgedrag, met alle resultaten van dien. LHBT-jongeren (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) hebben bijvoorbeeld vijf keer vaker zelfmoordneigingen dan hetero's.
De kans op afwijzing door leeftijdsgenoten zorgt er vaak voor dat pubers hun geaardheid verzwijgen.

Vier jaar
Geert-Jan Edelenbosch van het COC: ,,LHBT-jongeren weten meestal vanaf hun 12de of 13de hoe de vork in de steel zit, maar wachten gemiddeld 4 jaar voordat ze het aan iemand vertellen."

Manon van Driel van The Hang-Out 010, een ontmoetingsplek voor LHBT-jongeren, over dit 'gedwongen zwijgen': ,,De een zit gelaten zijn schooltijd uit en komt daarna uit de kast, de ander zoekt naar andere manieren om seksualiteit te beleven. Dat kan gevaarlijk zijn, als jongeren bijvoorbeeld stiekem afspreken met onbekenden."

In Schiedam trok Sandy Kardolus van Schiedams Lef dit jaar langs scholen om te praten over diversiteit. Ze merkte dat tieners open staan voor homoseksualiteit, zolang het niet dichtbij komt. ,,Een homo in de familie of vriendengroep, dat vinden ze eng. Volgens mij is dat alleen op te lossen door veel eerder te beginnen met voorlichting."

Voorlichting
Sinds 2012 zijn scholen verplicht voorlichting over seksualiteit te
geven, maar slechts een kwart van de scholen doet dit daadwerkelijk. De Rotterdamse afdeling van het COC luidde vorig jaar al de noodklok omdat veel middelbare scholen simpelweg hun komst weigeren.

Het COC roept leerlingen en docenten onder meer hierom op om zelf Gay-Straight Alliances op te richten. Edelenbosch: ,,Het helpt jongeren écht als er op school een groepje rondloopt dat uitstraalt dat het oké is om homo te zijn en zich hier actief hard voor maakt."

Lees hier het persoonlijke verhaal van Elijah (15) uit Rotterdam. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam