Volledig scherm
De Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam houdt morgen een stille tocht voor de overleden Giovani. © Privé

Rotterdamse Kaapverdiërs houden stille tocht voor doodgeslagen Giovani (21)

In het centrum van Rotterdam vindt morgen een stille tocht plaats voor de in Portugal overleden Kaapverdiër Luis Giovani dos Santos Rodrigues (21). Hij zou in de nacht van 21 december door een groep van vijftien mannen in elkaar zijn geslagen. Hij overleed tien dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

De tocht is georganiseerd door leden van de Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam. In de Maasstad wonen zo’n 20.000 mensen met Kaapverdische roots. Zij zijn begaan met het lot van de 21-jarige Giovani. Hij woonde sinds twee maanden in het Portugese Bragança om daar een studie Digital Game Design te volgen.

De stille tocht vertrekt om 17.00 uur vanaf het Kaapverdische consulaat aan de Baan 6. Via de Nieuwe Binnenweg loopt de stoet richting het Heemraadsplein, waar de tocht om 18.00 uur arriveert. Tot 19.00 uur wordt daar stilgestaan bij zijn overlijden. Deelnemers worden opgeroepen witte kleding te dragen.

Racistische motieven

Op sociale media wordt gespeculeerd over de mogelijk racistische motieven van de daders. De Kaapverdische ambassade in Portugal heeft om een autopsie en een uitvoerig onderzoek naar de dood van Giovani gevraagd.

Portugese kranten meldden dat hij op 21 december na een avond stappen ruzie zou hebben gekregen met een groep van vijftien mannen over geluidsoverlast. Volgens getuigen zouden de mannen de 21-jarige Giovani dos Santos Rodrigues en twee vrienden hebben aangevallen met riemen, stokken en andere voorwerpen. Daarna werd hij bewusteloos achtergelaten. Hij overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

  1. ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag duurt’
    UPDATE

    ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmer­rie die tot op de dag van vandaag duurt’

    Bij de Haagse rechtbank heeft vanochtend de zaak gediend van de 29-jarige Roy B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn in 2018. De moeder van Orlando woonde de regiezitting bij. ,,Voor de familie en vrienden van Orlando Boldewijn begon op maandag 19 februari 2018 een nachtmerrie die voortduurt tot op de dag van vandaag’’, zei de officier van justitie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam