Volledig scherm
Bas van den Berg (links) en René Boonekamp openen zaterdag hun werkplaats. © AD/Sanne Donders

Rotterdamse Keileweg: van hoeren naar hipsters

De Keileweg, vroeger een hoerenbuurt, maar vanaf zaterdag een creatief walhalla met de opening van de Keilewerf aan de Vierhavensstraat 56.

Quote

Dit was wat we altijd al voor ogen hadden, een heel grote boomhut waar iedereen zijn ding kan doen

Bas van den Berg
Volledig scherm
Een prostituee op de laatste avond voordat de tippelzone op de Keileweg werd gesloten in 2005. © anp

Tien jaar geleden was de Keileweg, de tippelzone van Rotterdam, niet bepaald de place to be. Vanaf zaterdag wordt er nieuw leven geblazen in het gebied met de komst van de Keilewerf, een initiatief van Stichting Treehouse van oprichters Bas van den Berg (28) en René Boonekamp (31). De Keilewerf is een loods van 3000 vierkante meter bevolkt door Rotterdamse kunstenaars, meubelmakers en bands die er een werkplaats huren.

Boomhut
,,Dit was wat we altijd al voor ogen hadden met Stichting Treehouse, een heel grote boomhut waar iedereen zijn ding kan doen,'' vertelt Boonekamp. En dat er behoefte was aan zo'n plek bewijst het feit dat de leegstaande loods binnen de kortste keren vol liep met creatieven.

,,Wij zochten zelf een ruimte voor De Bende, een groep timmerlieden die deel uitmaken van Stichting Treehouse. Tijdens onze zoektocht naar een geschikte plek merkten we dat er meer creatieven zoekend waren. Zo kwamen we op het idee voor de werf.''

Tweedehandsbouwmarkt
Onder meer kunstenaar Vloris Fisser, fotograaf Ruben Hamelink en de band The Cosmic Carnaval hebben zich aangesloten als Werfgenoten. Maar dat is niet alles. Ook Buurman, een tweedehandsbouwmarkt, opent hier zaterdag haar deuren. Hier worden restmaterialen zoals hout, schroefjes en elektriciteitskabels, verkocht. ,,We hebben met de Kunsthal de afspraak dat we bruikbare materialen van de James Bond expositie mogen hebben. Deze worden dan bij Buurman verkocht,'' legt Van den Berg uit.

Nu is alleen nog de eerste 1000 vierkante meter ingevuld. Plannen voor de invulling van de resterende 2000 vierkante meters zijn er ook al. ,,Er komt in ieder geval een speelfabriek, een hele grote speeltuin voor kinderen. We hebben nog ruimte voor andere ideeën, aldus Van den Berg.

Festival
Voordat het zover is, openen de mannen zaterdag samen de deuren van hun kindje. Vanaf 14.00 uur is het publiek welkom bij de Keilewerf waar kinderen die dag onder meer een eigen bootje kunnen bouwen. ,,Er staat hier nog veel te gebeuren. In de zomer willen we hier bijvoorbeeld buiten op het terrein een festival houden,'' blikt Van den Berg vooruit.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
4522 stemmen