Volledig scherm
Lopers over de Erasmusbrug. © ANP

Rotterdamse Marathon zet voor het eerst koelbad in tegen hitteberoerte

Dit jaar wordt voor het eerst een koelbad ingezet bij de finish van de marathon, dat maakte directeur Mario Kadiks bekend in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Het koelbad is een behandelmethode tegen hitteberoertes.

Sinds er in 2016 een 25-jarige Damloop-deelnemer overleed aan de gevolgen van een hitteberoerte, wordt er gekeken naar betere manieren om deze vorm van oververhitting te voorkomen. Volgens onderzoeker Maria Hopman van het Radboud UMC in Nijmegen is een koelbad, een koudwaterbad, een goede methode. Veel beter dan de vaak gebruikte koude handdoeken met ijs. Zo'n bad kan de temperatuur van het lichaam in 10 minuten 3 tot 4  graden laten dalen. 

Natte handdoeken 

Of het noodzakelijk is, daarover is niet iedereen het eens. Evenementenorganisatie Golazo meldt op de website van de NN Marathon Rotterdam onder het kopje ‘Medische verzorging parcours’ dat er ook snel en actief gekoeld kan worden met ijs en natte handdoeken. Toch zal het koelbad inderdaad ingezet worden bij de finish, voor het geval dat het nodig is, staat op de website.

Niet bij alle hardloopevenementen is een koelbad aanwezig. Na afloop van de marathon, op 7 april aanstaande, zullen verschillende betrokken partijen in een expertgroep bij elkaar komen om te praten over hun ervaringen ermee. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7268 stemmen