Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Emiel Muijderman

Rotterdamse moskee roept op tot kalmte bij protest-barbecue

Het bestuur van de Rotterdamse Laleli moskee roept zijn gemeenschap op zich niet te laten provoceren door Pegida-aanhangers. De organisatie wil donderdag voor de deur van de moskee demonstreren en een varken roosteren.

Quote

Spandoeken waarop de profeet wordt beledigd, dat is toch geen humor

bestuur Lalei Moskee

Oorspronkelijk had Pegida het idee om tijdens de ramadan in vijf steden voor de deur van een moskee een varken te roosteren. Burgemeesters in Arnhem, Gouda, Utrecht en Den Haag annuleerden of verplaatsten de bijeenkomst, maar de bijeenkomst in Rotterdam-Charlois gaat donderdag vooralsnog gewoon door. Twee weken geleden liet Aboutaleb al weten de bijeenkomst niet te willen verbieden en daar blijft hij bij.

,,Wij hebben op dit moment nog steeds hetzelfde standpunt”, zegt een woordvoerder van de burgemeester. ,,Maar we bekijken met de politie en het Openbaar Ministerie ieder moment de actuele situatie. Alleen de locatie van de bijeenkomst is een klein beetje gewijzigd, van recht voor naar schuin tegenover de moskee.”

Alleen daar koopt het bestuur van de Laleli moskee helemaal niets voor. In een verklaring laten de vice-voorzitter en de voorzitter weten de keuze van de burgemeester niet te snappen. ,,Waarom wel hier en ergens anders niet? Een varken aan een spit en spandoeken waarop de profeet wordt beledigd, dat is toch geen humor. En dan ook nog in de ramadan. Het is duidelijk bedoeld als provocatie. Maar bang zijn we niet, ongerust wel.”

Kalm

Het bestuur heeft haar leden opgedragen zich donderdag vooral niet te laten provoceren. Ook de imam heeft de bezoekers tijdens de afgelopen weken op het hart gedrukt zich rustig te houden. ,,Wij roepen iedereen in onze gemeenschap op hier kalm en waardig op te reageren.” De moskee maakt zich wel zorgen over groepen van buiten de gemeenschap die op de actie af zouden kunnen komen. ,,Deze groepen kennen wij niet en daar kunnen wij dus ook geen controle op uitoefenen.”

Overigens heeft de moskee geen idee waarom Pegida juist het gebouw in Rotterdam-Charlois heeft uitgekozen om donderdag te demonstreren. Volgens het bestuur is de relatie met de omwonenden heel goed en probeert de moskee juist een positieve bijdrage aan de buurt.

De eerste tegenacties zijn al aangekondigd. Werkgroep Hand in Hand 010 gaat donderdag in de uren voor de demonstratie ‘positieve teksten’ op de stoepen rondom de moskee schrijven. Ook willen ze bloemen in de heg voor de moskee steken ‘om tegenover de geur van haat een muur van liefde te plaatsen.’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam