Volledig scherm
Kim Tchai is blij met de zojuist verkregen Rotterdamse Ondernemersprijs. Wethouder Barbara Kathmann (l) en presentatrice Merel Westrik (m) flankeren haar. © AD

Rotterdamse Ondernemersprijs voor familiebedrijf Tchai uit Ridderkerk: ‘Eerste prijs voor een vrouw’

Tchai uit Ridderkerk heeft vanavond de Rotterdamse Ondernemersprijs gewonnen. Het familiebedrijf doet de winkelinrichting voor bekende merken als Samsung en Nike.

De jury roemt de manier waarop het bedrijf met z’n tijd mee verandert. De opa van de huidige directeur Kim Tchai begon in 1961 met het maken van kunststof paspoppen voor de Hema en plastic winkelschappen. Nu verzorgt Tchai  volledige winkelpresentaties. Kim Tchai is blij. ,,Volgens mij ben ik de eerste vrouw die de Ondernemersprijs wint.’’  Het was vanavond de 35e maal dat de prijs is uitgereikt.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Kim Tchai © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Tchai complimenteerde haar personeel. Ze nam de zaak pas drie jaar geleden over van haar ouders en nam prompt het personeelsbeleid op de schop. Zo werken de mensen bij Tchai nu in zelfsturende teams. ,,We zijn een derde generatie familiebedrijf, maar voor mijn gevoel staan we pas aan het begin van ons bestaan.’’

Bij Tchai werken 75 mensen, waarvan 50 in vaste dienst. 

De andere genomineerden waren tassenketen The Little Green Bag uit Schiedam en de Rotterdamse  it-dienstverlener Intermax (‘het oudste zelfstandige cloud- bedrijf van Nederland’).

Zonnetje

De Ondernemersprijs telt in de Rotterdamse zakenwereld. De winnaar van afgelopen jaar, Helloprint, had een jaar lang een spandoek aan haar pand hangen.  De uitreiking was voor het eerst bij poppodium Annabel, waar  wethouder Barbara Kathmann (Economie, PvdA) de onderscheiding  overhandigde. ,,Met de Ondernemersprijs laten we zien wat we in Rotterdam aan mooie bedrijven huis hebben. Dat zetten we nu in het zonnetje.’’

Bij dezelfde gelegenheid is ook de Nieuwe Helden Prijs en de  Mr. K.P. van der Mandele Penning toegekend. 

Zeecontainer

De eerste onderscheiding is voor jonge bedrijven die met hun product de wereld beter maken. Winnaar is Otflow uit Rotterdam.  Het bedrijf heeft een mat op de markt gebracht voor koelcontainers, die ervoor zorgt dat de temperatuur tijdens een fruittransport in de hele zeecontainer gelijk blijft. Daardoor bederft het minder onderweg.

De Mr. K.P. van der Mandele Penning is een oeuvreprijs voor ondernemers die iets terugdoen voor de stad. Die is voor Annelies van der Vorm. Zij investeert in sociale ondernemingen als Mama Taxi en Rechtstreex. Bij de penning hoort een geldbedrag van 10.00 euro en die schenkt zij op haar beurt aan het multiculturele theatercollectief Women Connected.

  1. Recordhoeveelheid drugs onderschept in de Rotterdamse haven: ‘Smokkelaars voelen zich veilig’
    VIDEO

    Recordhoe­veel­heid drugs onder­schept in de Rotterdam­se haven: ‘Smokke­laars voelen zich veilig’

    Als drugssmokkelaars grote partijen verschepen, wanen zij zich onkwetsbaar. En dat is precies wat er de laatste tijd gebeurt in de Rotterdamse haven. Er zijn in 2019 opvallend veel cocaïne-transporten van meer dan 1000 kilo onderschept. Voorheen waren zulke risicovolle partijen zeldzaam. ,,Met de vangsten hebben we ze in ieder geval pijn gedaan’’, zegt officier van justitie Ernst Pols.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam