Volledig scherm
Hans den Ouden en Suzanne Rog op het schoolplein van de Pniëlschool in Rotterdam-Zuid. © Richard van der Klaauw

Rotterdamse Pniëlschool hoort bij besten van het land

Een van de beste basisscholen van Nederland staat in Rotterdam- Zuid. De Onderwijsinspectie heeft de Pniëlschool beloond met het predicaat Goed.

Quote

Kinderen leren het recept lezen en begrijpen, ze moeten wegen en rekenen, vergroten hun woorden­schat en zelfred­zaam­heid

Suzanne Rog

Het was even wennen voor de onderwijsinspecteur die de Rotterdamse Pniëlschool bezocht. Ze belandde in een kookles waar kinderen kennismaakten met cranberries, een ingrediënt voor de door hen te bakken havermoutkoekjes.

Klassieke rekenles
,,Zó anders dan de klassieke rekenles die de inspecteur normaal bijwoont," zegt schooldirecteur Suzanne Rog. ,,Maar de inspecteur begreep achteraf waarom we dit wekelijks doen. Kinderen leren het recept lezen en begrijpen, ze moeten wegen en rekenen, vergroten hun woordenschat en zelfredzaamheid. En ze krijgen ook iets mee over voeding en hygiëne."

De Pniëlschool is één van de 700 scholen die zijn beoordeeld volgens het nieuwe kader waarmee de Onderwijsinspectie experimenteert. Het adagium is: minder lijstjes, meer dialoog. Een andere verandering is de introductie van het predicaat 'goed'. Tot nu kan een school slechts het stempel zeer zwak, zwak of voldoende krijgen.

,,Daardoor stond een zesje altijd gelijk aan scholen die een negen waard zijn," zegt Rog. Haar Pniëlschool is altijd een 'voldoende' geweest en werd daardoor weinig uitgedaagd tot verbetering.,,Maar stilstand is achteruitgang," zegt adjunct-directeur Hans den Ouden. ,,Daarom hebben wij de afgelopen 5 jaar grote stappen gezet. Woordenschat is nog meer verweven in alle lessen en we analyseren ons suf. We zoeken in toetsdata en bij personeel constant naar verbetermogelijkheden. We zijn heel kritisch op wie hier mag werken, in deze wijk móeten leerkrachten goed zijn."

Bijzonder
De aanpak werkt. Achter negen, misschien zelfs tien, van de tien punten die de Onderwijsinspectie keurde, prijkt een 'goed'. ,,Die prestatie is heel bijzonder," zegt een woordvoerder van de Onderwijsinspectie. Het predicaat is nog niet officieel omdat het een test betreft.

Voor het directeursduo is het ook niet zeker of de prestaties kunnen worden verduurzaamd. Door de nieuwe subsidieverdeling gaat de school er jaarlijks 120.000 euro op achteruit. Rog: ,,Het is nog maar de vraag of we volgend jaar nog drie leerkrachten op twee groepen kunnen zetten, iets wat de Inspectie juist zo aanspreekt."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam