Volledig scherm
Een impressie van de A13/16. © MRDH

Rotterdamse politiek stemt toch in met A13/16

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) krijgt haar zin: de Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de goedkopere inpassing van de A13/16 die zij voor ogen heeft. De omwonenden zijn woest.

Quote

Het voorstel is en blijft bezopen

Reinier de Jong (Leefbaar Rotterdam)

,,Dit is natuurlijk teleurstellend,'' zegt voorzitter Ron Davids van de gebiedscommissie Prins Alexander namens de bewoners van dit deel van Rotterdam. Toch heeft hij de hoop op een betere inpassing nog niet opgegeven.,,Nog niet alles is verloren. We moeten nu doorgaan met proberen om er het beste uit te halen,'' vindt hij. ,,Uiteindelijk is het de Tweede Kamer die beslist. Dus op naar Den Haag!''

Een meerderheid van de Rotterdamse raadsleden koos donderdag eieren voor haar geld en ging alsnog akkoord met het bedrag van 15 miljoen euro dat de verkeersminister beschikbaar stelt voor de inpassing van de snelweg langs de Noordrand van Rotterdam.

Het geld wordt gebruikt voor stiller asfalt en een diepere tunnel. Het bedrag is echter lang niet hoog genoeg om te zorgen dat de inwoners van Ommoord en Terbregge de weg niet 'ruiken, horen of zien'. Daarvoor is 80 tot 100 miljoen nodig.

Maximum
Om die reden waren leden van Rotterdams grootste fractie Leefbaar eerder nog van plan 'nee' te zeggen tegen het voorstel van de minister. Wethouder Pex Langenberg (D66) haalde het plan daarop van tafel en ging opnieuw in gesprek met Schultz. Die gaf aan dat het maximum is bereikt.

Donderdagvavond bracht Langenberg het plan alsnog in stemming. Tien van de veertien Leefbaar-raadsleden gingen nu wel overstag. ,,We kunnen nog een keer tegen stemmen en zo een signaal afgeven,'' zei Leefbaar raadslid Michel van Elck. ,,Maar dit lijkt echt het meest haalbare.''

Fractievoorzitter Anton Molenaar. ,,Alleen met een afkeuring van de voltallige raad hadden we de minister kunnen overhalen. Ik kies nu niet voor het ideaal, maar voor het meest haalbare.'' Volgens bronnen in het stadhuis zou ook vanuit de coalitie flinke druk zijn uitgeoefend op de Leefbaar-raadsleden.

Steek
GroenLinks-raadslid Arno Bonte is woest over de goedkeuring van een groot deel van Leefbaar. ,,Waarom laten zij hun kiezers in Ommoord in de steek?'' vroeg hij Leefbaar. Bonte heeft al 5000 handtekeningen opgehaald tegen de komst van de omstreden verbindingsweg tussen de A13 en de A16.

Het dissidente Leefbaar-raadslid Reiner de Jong was donderdag witheet. ,,Het voorstel is en blijft bezopen. Helaas is niet iedereen die mening toegedaan. Het is een principiele keuze geworden.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

poll

010 Debat: Wat kies jij?

  • Preventief fouilleren mogelijk maken in de hele stad (0%)
  • Meer blauw op straat (0%)
0 stemmen