Volledig scherm
Barbara Kathmann, lijsttrekker van de Rotterdamse PvdA. © PR

Rotterdamse PvdA: 'Neem de pil op in basispakket'

De Rotterdamse PvdA wil dat er geld vrij wordt gemaakt om de pil weer in het basispakket op te nemen. Nu is de anticonceptie alleen vergoed voor vrouwen tot 21 jaar. 

Dat kan lokaal geregeld worden omdat de gemeente een unieke collectieve zorgverzekering aanbiedt waarin bijvoorbeeld het eigen risico veel kleiner is dan normaal. Nu is die zorgverzekering alleen nog beschikbaar voor Rotterdamse minima, maar de bedoeling is dat over een tijdje alle stadsgenoten er gebruik van kunnen maken.

,,De pil moet laagdrempeligvoor voor alle vrouwen beschikbaar zijn. Beter voorkomen dan afbreken. Dat gaat al helemaal op als je het over zwangerschappen hebt'', aldus PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann. ,,Ondertussen is de abortuspil en abortus wel gratis verkrijgbaar.''

Kathmann deed haar uitspraken tijdens She Decides 010, een bijeenkomst gisteravond georganiseerd door de PvdA over de positie van vrouwen in Rotterdam, geïnspireerd op de beweging van oud-minister Ploumen die 400 miljoen euro ophaalde voor seksuele voorlichting en anticonceptie in ontwikkelingslanden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

 1. Charlois door Tasha's lens: fotografe portretteert buurtbewoners
  Video

  Charlois door Tasha's lens: fotografe portret­teert buurtbewo­ners

  ,,Ze begon me meteen te fotograferen, zonder het te vragen. Dat was niet de bedoeling'', zegt Richardson. Toen ze er iets van zei, verontschuldigde Tasha Orlova zich en legde ze uit waarom ze in de zaak was. ,,Om inwoners uit Charlois te fotograferen en ze zo dichter bij elkaar te brengen'', zegt Tasha. ,,Mensen wonen wel bij elkaar in de straat of buurt, maar hoe goed kennen ze elkaar nou echt?'' En dus trok Orlova er met haar camera op uit in Rotterdam-Zuid. Charlois in. Bakkers, kappers, mensen op straat. ,,Want ieder mens is interessant en heeft een mooi verhaal. Dat mogen mensen best van elkaar weten.''
 2. Tranen bij sprookjesaanzoek: ‘Iedereen mag zichzelf zijn'
  Video

  Tranen bij sprookjes­aan­zoek: ‘Iedereen mag zichzelf zijn'

  Vol verbazing kijkt Raymond van Bodegom (31) om zich heen als hij vanmiddag al zijn vrienden, familie en buren bij zijn woning in Spijkenisse ziet staan. Een ballon in de vorm van een zilveren ring verraadt stiekem waar het om gaat. Dan als een ware prins op het beige paard maakt de 38-jarige Nicolas Lowijs zijn entree. Aan het eind van de rode loper staat een emotionele Van Bodegom toe te kijken. Hij antwoordt volmondig ja als zijn partner hem ten huwelijk vraagt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam