Volledig scherm
Barbara Kathmann, lijsttrekker van de Rotterdamse PvdA. © PR

Rotterdamse PvdA: 'Neem de pil op in basispakket'

De Rotterdamse PvdA wil dat er geld vrij wordt gemaakt om de pil weer in het basispakket op te nemen. Nu is de anticonceptie alleen vergoed voor vrouwen tot 21 jaar. 

Dat kan lokaal geregeld worden omdat de gemeente een unieke collectieve zorgverzekering aanbiedt waarin bijvoorbeeld het eigen risico veel kleiner is dan normaal. Nu is die zorgverzekering alleen nog beschikbaar voor Rotterdamse minima, maar de bedoeling is dat over een tijdje alle stadsgenoten er gebruik van kunnen maken.

,,De pil moet laagdrempeligvoor voor alle vrouwen beschikbaar zijn. Beter voorkomen dan afbreken. Dat gaat al helemaal op als je het over zwangerschappen hebt'', aldus PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann. ,,Ondertussen is de abortuspil en abortus wel gratis verkrijgbaar.''

Kathmann deed haar uitspraken tijdens She Decides 010, een bijeenkomst gisteravond georganiseerd door de PvdA over de positie van vrouwen in Rotterdam, geïnspireerd op de beweging van oud-minister Ploumen die 400 miljoen euro ophaalde voor seksuele voorlichting en anticonceptie in ontwikkelingslanden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam