Volledig scherm
Drukte voor een parkeergarage in het centrum van Rotterdam. © AD

Rotterdamse raad kraakt verhoging parkeertarief

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad is tegen het plan van het gemeentebestuur om de parkeertarieven op straat te verhogen, blijkt uit de eerste reacties op de nieuwe Parkeernota van wethouder Pex Langenberg (Verkeer).

Quote

Dit is pure geldkloppe­rij

Jan-Willem Verheij (VVD)

Raadsleden zijn boos omdat de Rotterdamse wethouder vorige maand nog in het AD stellig ontkende dat er een forse verhoging aan zat te komen. Langenberg liet donderdag echter weer weten dat de tarieven op straat toch omhoog gaan. Tegelijkertijd gaan de prijzen voor het parkeren in de gemeentelijke garages omlaag. Dus eigenlijk blijven ze gelijk, verdedigde hij zijn ommezwaai. 

Parkeergarages
Maar dat gaat er bij Leefbaar Rotterdam, de grootste coalitiepartij niet in. Fractievoorzitter Anton Molenaar is blij dat de tarieven voor de parkeergarages omlaag gaan. ,,Maar dat wil niet zeggen dat dan automatisch de parkeertarieven op straat omhoog gaan.'' Dat zou immers ook gevolgen hebben voor alle Rotterdammers. ,,En ik heb beloofd dat de lasten voor de Rotterdammers niet te verhogen.'' Dus wat hem betreft gaat dit belangrijke onderdeel van de nieuwe Parkeernota niet door.

Oppositiepartij PvdA is stomverbaasd over het plan. ,,In dit geval is er een toezegging gedaan aan de Rotterdammer dat de tarieven niet omhoog gaan. De Rotterdammers moeten ervan op aan dat toezeggingen kloppen. Anders is het einde zoek,'' zegt raadslid Barbara Kathmann, die meteen een debat heeft aangevraagd.

Melkkoe
Ook de VVD is fel tegen. Raadslid Jan-Willem Verheij noemt het 'pure geldklopperij'. Volgens hem is de automobilist gebombarbeerd tot 'gemeentelijke melkkoe'. 

Hoeveel geld bezoekers volgend jaar precies moeten gaan betalen voor het parkeren op straat is nog niet bekend. Het kan per wijk verschillen, aldus Langenberg.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam