Volledig scherm
Naar de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug rijden er met oud en nieuw wel metro’s. Het evenement in Hoek van Holland moet het zonder extra openbaar vervoer stellen. © ANP

Rotterdamse raad verbaasd: Waarom vuurwerkfeest Hoek van Holland zonder metro?

De gemeenteraad van Rotterdam is verbaasd dat er met oud en nieuw geen metro’s rijden naar de vuurwerkshow in Hoek van Holland en wel naar Nesselande. Volgens vervoerswethouder Judith Bokhove zat er gewoon niet meer in.

De stad Rotterdam viert dit jaar oud en nieuw met drie verschillende vuurwerkshows. De evenementen op de Erasmusbrug en op de Zevenhuizerplas in Nesselande kunnen rekenen op metrovervoer, het festijn op het strand van Hoek van Holland niet.

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad vroeg zich vanmiddag af waarom het vuurwerk in de Hoek het zonder openbaar vervoer moet stellen. Niet alleen oppositiepartij Leefbaar Rotterdam had veel kritiek op wethouder Judith Bokhove (vervoer, GroenLinks), ook de coalitiepartners VVD, D66 en CDA zetten vraagtekens bij haar aanpak.

Quote

Dat wordt een feest zonder metro. Snapt u de frustratie bij de onderne­mers en had u dit niet eerder kunnen bedenken?

Leefbaar-raadslid Joost Eerdmans

,,Dat wordt een feest zonder metro. Snapt u de frustratie bij de ondernemers en had u dit niet eerder kunnen bedenken’’, aldus Leefbaar-raadslid Joost Eerdmans. Hij vreest dat bezoekers met een slok op achter het stuur zullen kruipen. Ook voorziet hij parkeerproblemen.

Volgens wethouder Bokhove heeft de directie van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET er alles aan gedaan, maar zat er niet meer in. ,,Nesselande is bemenst, Hoek van Holland niet. De metro rijdt niet door naar het strand, dus zouden er extra bussen nodig zijn en heel veel extra personeel. Dat was de showstopper.’’

Tekort

De raad nam hier geen genoegen mee. VVD-voorman Vincent Karremans vroeg zich af hoeveel mensen de RET nu tekort komt. Bokhove sprak over enkele tientallen. ,,Ook ik ben teleurgesteld dat het niet lukt. We gaan dit evalueren en hopen dat het volgend jaar wel uitgebreid kan worden. Het zal in ieder geval helpen als over twee jaar de metro wel doorrijdt naar het strand.’’

De wethouder rekent in Hoek van Holland op 12.000 ‘lokale’ bezoekers. Op de show in Nesselande – met gratis metro – komen volgens de gemeente Rotterdam 10.000 gasten af. De metro’s rijden met oud en nieuw tussen 22.00 en 02.00 uur iedere twintig minuten tussen Vijfsluizen (Schiedam) en Nesselande, elk tien minuten is er die tijdspanne een rit tussen Meijersplein (Schiebroek) en Slinge (Charlois). In Hoek van Holland rijdt er nog wel een BOB-bus, maar de capaciteit daarvan is onduidelijk.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam