Volledig scherm
Turan Yazir trok zich vorig jaar terug als raadslid na de berichtgeving in de Turkse krant Sabah. © Sanne Donders

Rotterdamse raad wil ton van Turkse krant in smaadzaak Yazir

De Rotterdamse gemeenteraad en het voormalige CDA-raadslid Turan Yazir slepen de Turkse krant Sabah morgen opnieuw voor de rechter. De krant weigert om smadelijke en lasterlijke artikelen over Yazir te rectificeren. Een woordvoerder van de Rotterdamse gemeenteraad heeft dit bevestigd. 

Bij de rechter vindt een bodemprocedure plaats om de dwangsom vast te stellen. Vorig jaar stonden de Rotterdamse gemeenteraad en de Turkse krant ook al tegenover elkaar. In een kort geding probeerde de gemeenteraad destijds af te dwingen dat Sabah afstand zou nemen van 'de kwalijke insinuaties' aan het adres van Yazir. ,,Er zijn wel artikelen van de site verwijderd, maar er is nog steeds geen rectificatie geplaatst'', aldus de woordvoerder. 

De krant beschuldigde Yazir - een sympathisant van geestelijk denker Fethullah Gülen - samen te spannen met 'fascisten in Nederland'. Ook zou hij - volgens Sabah - een van de aanstichters zijn van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. De artikelen werden geplaatst na de rellen voor het Turkse consulaat in Nederland. Yazir werd na de artikelen bedreigd en trok zich terug als raadslid

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam