Szabinka Dudevszky, Sayenne Tolud en Peter van Embden (vlnr) brengen in kaart welke problemen jongeren met een depressie of trauma tegenkomen tijdens hun studie.
Volledig scherm
Szabinka Dudevszky, Sayenne Tolud en Peter van Embden (vlnr) brengen in kaart welke problemen jongeren met een depressie of trauma tegenkomen tijdens hun studie. © Desirée Schippers

Rotterdamse scholen zoeken hulp voor kwetsbare student

Rotterdamse hogescholen, mbo's en de gemeente bundelen krachten om te voorkomen dat jongeren met psychische problemen uitvallen. Een 3-jarig onderzoek moet in kaart brengen welke obstakels jongeren met bijvoorbeeld een depressie of trauma tegenkomen op de weg naar een diploma of baan.

Bijzonder aan het project 'Koplopers' is dat het grotendeels wordt getrokken door zeven ervaringsdeskundigen die studeren of net klaar zijn aan Hogeschool Rotterdam, Inholland of Zadkine. Zij delen hun eigen verhaal en verzamelen ervaringen van anderen. Samen met onderzoekers werken zij aan een set aanbevelingen. 

Volgens de scholen is het probleem urgent. Onderzoek op de Hogeschool Rotterdam wijst uit dat 7,1 procent van zijn studenten psychische problemen ervaart. Dat zijn al bijna 2.500 jongeren die eerder stoppen met hun studie of moeilijker een stage of een baan krijgen.

Quote

De een klopt zelf aan voor hulp, bij de ander moet het worden aangeboden

Peter van Embden

Voorkomen
Sayenne Tolud (27) is één van de projectleden. ,,Bij mij is het niet gelopen zoals het moest. Dat wil ik voor anderen voorkomen." Van haar 12de tot haar 17de zorgde Tolud voor haar zieke moeder, die daarna overleed. ,,Ik heb nooit goede begeleiding gehad. Toen mijn moeder stierf, was ik gestopt met school, had ik geen huis en had ik niet geleerd hoe ik voor mezelf moest zorgen." Ze stortte zich op diploma's. Ze leerde voor beveiliger en helpende en rondde vorige maand de opleiding maatschappelijke zorg af. ,,Dat had niet gekund zonder aangepast rooster. Soms volgde ik
's morgens therapie voor mijn trauma en was ik 's middags te veel van streek om naar de les te gaan."

Projectlid Peter van Embden (34) hoopt scholen en werkgevers te leren dat iedere jongere op een andere manier kan worden geholpen. ,,De een klopt zelf aan voor hulp, op welke wijze dan ook, bij de ander moet het worden aangeboden."

Autisme
Zo was het bij hem een decaan die zijn ogen opende, toen hij na zes jaar vastliep op een opleiding die hij al van kleins af aan wilde doen. ,,Zij zei dat ik kenmerken had van autisme. Toen ik vervolgens op mijn 26ste die diagnose kreeg, moest ik stoppen met mijn opleiding voor gymleraar en stond ik weer met lege handen."

Vorige week heeft hij zijn scriptie voor media- en entertainmentmanagement ingeleverd, na opnieuw 7 jaar te hebben gestudeerd. ,,Soms haalde ik maanden lang geen studiepunten, omdat ik met andere dingen bezig was. Maar daarna weer wel. Ik kreeg extra begeleiding vanuit school en de gemeente."

Uiteindelijk wil het onderzoeksteam bewustzijn kweken bij zoveel mogelijk docenten, werkgevers en medestudenten. Projectleider Szabinka Dudevszky: ,,We kunnen kwetsbare jongeren coachen of koppelen aan een buddy maar uiteindelijk moet iedereen óók naar zichzelf kijken. Wat doe jij of wat doet jouw instantie eraan om ze binnenboord te houden?"

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam