Rotterdamse scholieren winnen met profielwerkstuk over 'kleurloze' middeleeuwen

VideoTwee Rotterdamse scholieren maakten het beste profielwerkstuk van Nederland. Minister Arie Slob beloonde de zoektocht van Anouk van de Ven en Maria de Hoogh naar de kleuren van de middeleeuwen met de Profielwerkstukprijs 2018. 

Druilerige films waarin zwarte ridders elkaar de modder inslaan. Of schemerige  kastelen, omringd door kleine houten huizen en open riolen. Volgens twee vwo-leerlingen van het Wolfert Dalton is dat het beeld dat de meeste mensen hebben bij de middeleeuwen. Anouk van de Ven en Maria de Hoogh wijdden hun profielwerkstuk aan de vraag: is dat wel terecht?

Nee, zegt één van de experts die de meiden ondervroegen voor hun onderzoek. ,,De middeleeuwen waren één groot kleurig festijn”, zegt hij. Anouk en Maria trokken op zoek naar antwoorden langs kastelen en legden de door hen gevonden antwoorden vast in een film van bijna een half uur. Daarmee maakten ze indruk op de jury. 

Avontuurlijke reis

,,De nieuwsgierigheid en de verbazing van Maria en Anouk werken aanstekelijk en overtuigend op de kijker", zegt juryvoorzitter Ad van Liempt in een persbericht. ,,Een videoreportage is dé manier om een publiek mee te nemen op de avontuurlijke reis van een intrigerende vraag naar een overtuigend antwoord."

De Rotterdamse vwo-leerlingen kregen de prijs – een studiebeurs van 1500 euro- uit handen van onderwijsminister Arie Slob. De Profielwerkstukprijs is een initiatief van het Rijksmuseum en de NTR.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Maria de Hoogh en Anouk van de Ven kregen de Profielwerkstukprijs 2018 uit handen van minister Arie Slob © NTR

In samenwerking met indebuurt Rotterdam