Rotterdamse student scoort met poster tegen nepacceptatie homo's

videoRicardo Abbaszadeh (23) maakt korte metten met ‘voorwaardelijke homo-acceptatie’. De poster van deze student aan de Rotterdamse kunstacademie is een hit.

‘Prima dat jij homo bent, maar je moet wel normaal doen. Dus of je niet wil zoenen in mijn gezichtsveld. Ook liever niet hand in hand lopen, trouwens. En doe alsjeblieft wat minder nichterig. Wees vooral homo zonder dat ik het merk.’

Dát is de houding waar Ricardo Abbaszadeh op inspeelt met zijn poster. Schijnacceptatie. ‘Ik heb niks tegen homo’s hoor, zolang ze maar….niet zichzelf zijn’, staat op zijn felgele pamflet.

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Eerstejaarsstudent Ricardo Abbaszadeh van de Willem de Kooning Academie met een poster die hij ontworpen heeft. © Jan de Groen

'Hokjesgeest'

Volledig scherm
Poster van Rotterdamse student tegen 'voorwaardelijke homo-acceptatie'. © Ricardo Abbaszadeh

De eerstejaarsstudent van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie maakte de poster voor een ontwerpwedstrijd met als thema ‘hokjesgeest’. Hij besloot vanuit zijn eigen situatie te denken, ook geïnspireerd door het homokoppel dat begin deze maand in Arnhem met een betonschaar werd aangevallen door een groep mannen. ,,Dat heeft mij erg geraakt”, zegt Abbaszadeh. ,,Ik sta pal voor ieders rechten en de acceptatie van homo’s is in Nederland nog niet zoals zou moeten.”

De jonge creatieveling krijgt zelf ook geregeld het impliciete verzoek om zich in te houden. ,,Als ik aan mensen vertel dat ik op mannen val, reageren ze vaak aardig. Ze zeggen dan dat het prima is, omdat ik ‘wel normaal’ ben. Dat ik ‘gelukkig niet op zo’n mal bootje sta te dansen’.”

Zijn poster is een opsomming van alle beperkingen die mensen hem probeerden op te leggen. Alsof gay-zijn iets is wat hij enkel op zolder mag beoefenen – uit het zicht van ‘de oh zo tolerante maatschappij’.

Enthousiasme

Het was huisgenootje Eva Knoote die zijn ontwerp trots deelde via Twitter, waarna al 400 mensen enthousiast reageerden. Zij willen de poster bestellen en ophangen bij hen thuis, op hun werk of op school.

Dat wordt mogelijk nu een online drukkerij kosteloos 1000 exemplaren heeft afgedrukt op A2-formaat, om zo de boodschap van Abbaszadeh te verspreiden. Hij en Knoote verzamelen nu de bestellingen en doen in de komende weken zoveel mogelijk gratis posters op de post.

Of de student de ontwerpwedstrijd heeft gewonnen, is nog niet bekend. Hij hoopt in elk geval al íets te hebben bereikt. ,,Ik wil dat mijn poster er voor zorgt dat mensen die dénken dat ze homo’s accepteren, inzien hoe zij er voor kunnen zorgen dat homo’s écht zichzelf kunnen zijn. Zonder dat daar voorwaarden aan kleven.” 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam