Volledig scherm
© anp

Rotterdamse topambtenaar in opspraak

De Rotterdamse topambtenaar Jeroen Lugte (55) verkoopt met een eigen bedrijf de software die hij als gemeentedirecteur heeft laten ontwikkelen. Terwijl Lugte al meer dan een jaar 'ziek' thuis zou zitten. In werkelijkheid heeft hij een riante vertrekregeling getroffen met de gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van het AD.

Lugte, die eerder in opspraak kwam als oud-commissaris van woningcorporatie Vestia, is officieel nog in dienst van de gemeente Rotterdam, maar blijkt thuis op eigen houtje te handelen in gemeentelijke software. Met zijn bedrijf verkoopt hij onder meer het systeem iThor, dat wordt gebruikt door Rotterdamse stadswachten. Als directeur van de dienst Stadstoezicht heeft hij dit systeem zelf laten ontwikkelen. Kenners schatten de ontwikkelkosten op 1,5 tot 2 miljoen euro.

Voor het personeel van Stadstoezicht is de huidige status van Lugte een raadsel. Ze weten niet beter dan dat hij al ruim een jaar thuis zit. De grote baas zou 'ziek' zijn, of verwikkeld in een arbeidsconflict. De gemeente Rotterdam weigert iedere mededeling over Lugte of zijn werkzaamheden. 'Dat is een zaak tussen werkgever en werknemer. Daar kunnen wij absoluut niets over zeggen', aldus woordvoerder Bert Brehm van de gemeente Rotterdam.

De gemeente Diemen bevestigt met Lugte in onderhandeling te zijn over de invoering van iThor. Woordvoerder Manuela Lima zegt dat de gemeente Rotterdam zelfs heeft geadviseerd zaken te doen met Buiten-Binnen Connect, het bedrijf dat Lugte dit jaar heeft opgericht. 'We zijn enthousiast over de mogelijkheden van iThor en zijn in overleg over aankoop en implementatie, onder meer met Buiten-Binnen.'

Opmerkelijke vertrekregeling
Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de gemeente heel goed op de hoogte is van Lugtes commerciële activiteiten. Ze zijn vastgelegd in een opmerkelijke vertrekregeling. Na een arbeidsconflict heeft Lugte, met behoud van salaris, de tijd gekregen zich op te werken in de ict-sector. Op termijn neemt hij ontslag.


In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6912 stemmen