Volledig scherm
Rotterdamse chauffeurs van UberBLACK zijn vandaag overgestapt naar concurrent Taxify. © anp

Rotterdamse Uber-chauffeurs stappen over naar concurrent

Een meerderheid van de professionele taxichauffeurs in Rotterdam die voor UberBLACK werkten, zijn vandaag definitief gestopt met hun werk voor de Amerikaanse taxidienst Uber. De chauffeurs hadden het bedrijf tot maandag de tijd gegeven om te stoppen met de illegale snordersdienst UberPOP. Nu dat niet is gebeurd, stappen de chauffeurs over naar concurrent Taxify.

Volledig scherm
Taxidienst Taxify begon donderdag in Amsterdam en zou later uitbreiden naar Rotterdam. Dat is versneld door de overstap van chauffeurs van concurrent UberBLACK. © Taxify

Deze internationale taxi-app startte afgelopen donderdag al in Amsterdam. De bedoeling was dat de taxidienst later ook actief zou worden in Rotterdam, maar de lancering in de tweede stad van Nederland is nu versneld. Vanmiddag vond al meteen de eerste informatiebijeenkomst plaats voor de Rotterdamse chauffeurs, nadat die even eerder hun Uber-telefoontjes hadden ingeleverd bij een vertegenwoordiger van Uber.  

Protest
De Rotterdamse taxichauffeurs protesteren al een week tegen UberPOP. Zijn weigerden ritjes aan te nemen voor UberBLACK, de legale dienst van het bedrijf, zolang de particuliere chauffeurs in Rotterdam reden. Nu Uber weigert te stoppen met deze dienst, die door de Nederlandse rechter verboden is, is voor hen de maat vol. De ondernemers benaderden Taxify, en die was wel bereid de chauffeurs over te nemen.

In tegenstelling tot Uber werkt Taxify alleen met gecertificeerde taximensen. Ook vragen zij veel minder commissie (1,50 euro per rit) dan hun Amerikaanse concurrent, die 20 procent van elk ritje opeist. Ook in Amsterdam beginnen taxichauffeurs zich te roeren. Maandag kwamen er al honderd man bijeen om te praten over acties tegen UberPOP.

Volledig scherm
Chauffeurs van Uber eisten vorige week maandag dat Uber stopt met de illegale taxidienst UberPOP. © AD/Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam