Volledig scherm
© ANP

Rotterdamse vrouwen maken al 570 keer melding van 'pikpraat'

,,Er werd naar mij geroepen en gefloten.'' En ,,een dronken onbekende man sloeg een arm om mij heen en vroeg of ik mee naar huis ging''. Op de StopApp om straatintimidatie in Rotterdam door te geven zijn in een maand tijd 570 meldingen binnengekomen.

Vooral vrouwen geven aan te zijn nagefloten, uitgescholden en zelfs aangeraakt op straat. ,,Dit is ook wat we hadden verwacht'', zegt wethouder Joost Eerdmans (veiligheid, Leefbaar).

Undercover

Vooral uit het Centrum en Delfshaven kwamen veel meldingen binnen. ,,Daar gaan we dit weekend al op af'', zegt Eerdmans. ,,Enkele vrouwen gaven aan dat het altijd om hetzelfde groepje jongens op de hoek gaat. Met boa's en undercover boa's gaan we met deze jongens in gesprek.''

Nu nog krijgen de daders een waarschuwing. Vanaf 1 april kunnen mannen die op heterdaad betrapt worden op het intimideren van vrouwen een boete krijgen van 190 euro.

De app om meldingen te maken van straatintimidatie, door de gemeente omgedoopt tot 'pikpraat', is inmiddels 2.000 keer gedownload. ,,Daar zijn we blij mee'', zegt Eerdmans. ,,Maar er moeten er nog veel meer bij. In Rotterdam wonen 130.000 vrouwen die vallen in de doelgroep.''

Campagne

Daarom lanceert de gemeente in februari een nieuwe campagne om de app nog meer onder de aandacht te brengen. Bij bioscopen en uitgaansgelegenheden worden flyers uitgedeeld. Later dit jaar wordt de app ook gepromoot onder homoseksuelen, lesbiennes en transgenders. Zij kunnen ook melding maken als ze lastig worden gevallen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8001 stemmen