Volledig scherm
Het gaat hard met de huizenverkoop in Rotterdam. © ANP

Rotterdamse woningen in zes weken verkocht

De meeste huizen in Rotterdam staan nog maar anderhalve maand te koop of ze zijn alweer verkocht. Dit blijkt uit de rapportage Sprekende Cijfers van Dynamis. Dit samenwerkingsverband van regionale makelaars typeert de woningmarkt in Rotterdam, met een sterk gedaald aanbod en forse prijsstijgingen, als 'zorgelijk'. Starters komen er nauwelijks nog tussen.

Quote

Starters blijven noodgedwon­gen in hun studenten­huis wonen of bij hun ouders.

Frank Verwoerd (Dynamis)

Zij zullen noodgedwongen in studentenhuizen blijven wonen, in hun sociale huurwoning of bij hun ouders, waarschuwt Dynamis-onderzoeker Frank Verwoerd. ,,Door de aantrekkende economie kunnen en willen meer pas afgestudeerden en jonge stellen de stap naar een eigen woning maken, maar nu is de vraag zo groot dat ze uit steeds minder huizen kunnen kiezen.''

Die situatie zal op korte termijn niet veranderen, stelt Verwoerd, want daarvoor komen er de komende jaren te weinig nieuwbouwhuizen bij.
Begin deze maand stonden er krap 2.000 huizen te koop in Rotterdam. Twee jaar geleden waren dat er nog meer dan 5.000. Die schaarste zorgt ervoor dat huizen ook sneller verkocht worden. Begin dit jaar duurde het meestal 68 dagen voordat een huis in Rotterdam was verkocht, nu is dat teruggelopen naar 56 dagen. De Dynamis-makelaars vinden dat het rijk nieuwbouw moet aanjagen.

Platteland
Verwoerds constateringen stroken met eerder gepubliceerde woningmarktcijfers, zoals die van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) begin deze maand. ,,De NVM werkt met de gegevens van de leden, Dynamis put uit de cijfers van makelaarssite Funda'', legt Verwoerd uit. Net als de NVM ziet Dynamis grote regionale verschillen. Waar de vraag in de grote steden overspannen is, gaat de huizenverkoop op het platteland minder hard.

In Rotterdam verwisselen de huizen van eigenaar boven de vraagprijs en hebben de verkopers het voor het zeggen. Ook de randgemeenten van Rotterdam als Nissewaard, Barendrecht, Ridderkerk, Lansingerland en Capelle aan den IJssel zijn zogeheten verkopersmarkten. Iets verder van de stad draaien de rollen om. In de Hoeksche Waard zijn vraag en aanbod redelijk in balans, terwijl Brielle en Goeree-Overflakkee zelfs het stempel kopersmarkt krijgen. In deze gemeenten hebben de kopers het voor het zeggen. Terwijl de huizenprijzen in Rotterdam historische hoogten bereiken, komen ze hier meestal nog niet uit boven het niveau van 2008, het jaar dat de woningmarkt instortte.

De huizenprijs is in Rotterdam in een jaar tijd met 10 procent gestegen. Een gemiddeld huis in Rotterdam kost nu 204.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam