Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Rudolf Steiner wil uitbreiden

Er is hoop voor Rotterdamse achtstegroepers die naar de vrije school willen. Het Rudolf Steiner College zint op uitbreiding, om aan de grote vraag te voldoen.

Rector Sebastiaan Cooiman heeft bij de gemeente een officieel verzoek ingediend voor meer ruimte. ‘Zijn’ school aan de Tamboerstraat in Crooswijk zit stampvol en daardoor kan de school niet voldoen aan de enorme vraag van nieuwe leerlingen. Als de gemeente instemt, heeft de vrije school mogelijk komend schooljaar al plek voor méér achtstegroepers dan vorig jaar.

Het Rudolf Steiner College is in zekere zin de meest begeerde middelbare school van Rotterdam. Nergens worden zo veel kinderen afgewezen als hier. In de hele stad grepen vorig jaar 92 kinderen mis bij de loting, van wie 66 op het Rudolf Steiner. Dat aantal ligt al jaren zo hoog, terwijl er jaarlijks maar plek is voor zo’n 170 nieuwe leerlingen.

Een tijdlang twijfelde de rector over uitbreiding omdat Rotterdamse scholen een verdeling met elkaar hebben afgesproken. Als het Rudolf Steiner veel meer leerlingen aanneemt, krijgen andere scholen namelijk veel minder leerlingen. Maar nu voelde Cooiman zich toch genoodzaakt om bij de gemeente aan te kloppen, die over schoolgebouwen gaat.

Aanmeldingen

Quote

De overaanmel­ding kunnen wij niet negeren

Rector Sebastiaan Cooiman

„Als je een of twee jaar toevallig meer aanmeldingen krijgt dan je aankunt, neem je geen grote maatregelen. Maar deze overaanmelding lijkt structureel. Ik zie daar een maatschappelijke opdracht in, dit kunnen wij niet negeren”, aldus de rector.

Hij hoopt dat de gemeente extra lokalen toewijst. Héél veel extra ruimte is er ook niet nodig, want Cooiman waakt voor de identiteit van de enige vrije middelbare school van Rotterdam. „Onze specifieke mensvisie en aanpak vraagt om goed opgeleid personeel. Dat haal je niet zomaar ergens vandaan. Om te anticiperen op de groei van de Rudolf Steiner zijn we intern al leraren aan het opleiden voor uitbreiding. Maar we kunnen niet in een keer dubbel zoveel leerlingen opvangen.”

De rector hoopt vóór januari, als achtstegroepers hun favorietenlijstje met scholen moeten invullen, duidelijkheid te hebben of er aankomend schooljaar ruimte is voor meer brugklassers.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam