Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © anp

Ruilhandel rond rijksweg A13/16

In ruil voor een 'ja' tegen de inpassing van de omstreden A13/16 heeft Leefbaar Rotterdam van coalitiegenoten D66 en CDA circa 10 miljoen euro toegezegd gekregen voor de buitenruimte.

Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover deze krant. Met het 'cadeautje' kan Rotterdams grootste coalitiepartij vanaf volgend jaar alsnog goede sier maken bij de eigen achterban. Een deel van de Leefbaar-stemmers, met name die in het gedupeerde Ommoord, is teleurgesteld dat hun partij donderdagavond na zware politieke druk, vanuit zowel Den Haag als het eigen college, overstag is gegaan.

Strategisch
,,Ze hebben wisselgeld gevraagd én gekregen,'' aldus een ingewijde. Het geld komt pas eind volgend jaar beschikbaar en wordt uitgesmeerd over vier jaar. Het moment om te investeren is strategisch gekozen: in het zicht van de raadsverkiezingen van 2018, wanneer Leefbaar op rechts de strijd zal moeten aanbinden met nieuwkomer PVV.

Maar liefst tien van de veertien Leefbaar-raadsleden stemden donderdag voor de goedkope inpassing van de A13/16. Dat was opmerkelijk, omdat de partij zich onder aanvoering van raadslid Reinier de Jong de afgelopen weken fel had verzet tegen 'het voor ons onacceptabele dictaat vanuit Den Haag'.

Het bedrag is vooral bestemd voor het opknappen van de Leefbaar-bolwerken in Prins Alexander. Met de toezegging zouden coalitiepartners D66 en CDA zich bovendien verzekerd hebben van een meerderheid voor het al even omstreden Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam