Volledig scherm
Er heeft nooit een Te Koop-bord gehangen aan het huis van Frederik en Rebecca Hogenboom in de Rotterdamse buurt Oud-Charlois. Het was al verkocht voordat de makelaar dat kon brengen. Ver boven de vraagprijs van 259.000 euro. © Jan Kok

Run op koopwoningen in populair Rotterdam

HuizenmarktDe woningmarkt in het centrum van Rotterdam explodeert. Wie een huis wil, moet in de rij staan en bereid zijn om boven de vraagprijs te bieden. Leuk voor wie van zijn woning af wil, maar frustrerend voor wie een huis zoekt.

Quote

Er stonden 120 mensen in een rij voor de lift te wachten bij het open huis

Wouter Mook

Bezichtigingen voor woningen in de stad gaan alleen nog groepsgewijs, zeggen makelaars. ,,Het gekste was een woning in Het Potlood bij de Markthal", zegt Wouter Mook van Prins Makelaardij. ,,Daar stonden 120 mensen in een rij voor de lift te wachten bij het open huis." Standaard komen er minimaal tien belangstellenden naar een verkoopdag. Het huis wordt verkocht aan degene met het beste bod.

De stemming op de woningmarkt is binnen een paar maanden tijd volledig omgeslagen. Door de lage hypotheekrente en de stijgende huurprijzen melden starters zich massaal voor een koophuis. Zij concurreren met investeerders. Veel huizen worden opgekocht door mensen die rendement zoeken op hun vermogen: bij de bank krijgen ze nauwelijks rente.

Centrum
Vooral in het centrum is sprake van gekte, maar ook in West, Blijdorp, Crooswijk, de Kop van Zuid en Oud-Charlois. Het zijn vooral twintigers en dertigers die op zoek zijn naar een koophuis, zeggen de makelaars. Hun ideale huis? ,,Een dubbele woning met tuin in Blijdorp of een appartement in één van de torens, bijvoorbeeld de Red Apple", zegt Maarten Broekman van Maarten Makelaardij.

Een jaar geleden stonden dezelfde huizen die nu wegvliegen nog maanden te koop. De gekte heeft een keerzijde: het wordt steeds moeilijker om een geschikt koophuis in de stad te vinden. Wie geen eigen geld meebrengt, is door de concurrentie bij inschrijvingen vrijwel kansloos. Mook: ,,Het levert veel frustratie op."

Lees vandaag meer in het AD Rotterdams Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam