Volledig scherm
Ter illustratie. De rechtbank in Rotterdam. © ANP

Ruzie tussen betrokkenen douaneschandaal

Ruzie tussen twee betrokkenen bij het omvangrijke corruptieschandaal in de Rotterdamse haven is zo hoog opgelopen dat één van de twee naar de rechter stapt. De man vreest voor zijn leven.

Drugsbaron in hoger beroep
Drugsbaron Henk E. is in hoger beroep gegaan tegen zijn straf. De Schiedammer (64) kreeg veertien jaar cel opgelegd voor het leiding geven bij de invoer van grote partijen drugs en de omkoping van douanier Gerrit G.
Ook Henk E.’s stiefzoon Jimmy R. (42) stapt naar het gerechtshof. Hij kreeg veertien jaar voor een liquidatiepoging en betrokkenheid bij de invoer van drugs.
Zoon Marco E. (24) werd veroordeeld tot zes jaar cel; de helft van wat werd geëist. Justitie is daartegen in beroep gegaan.
Johan V. (52), tegen wie acht jaar werd geëist, kreeg vier jaar opgelegd en heeft zich daar bij neergelegd. Vorig weekeinde brandde bij een aanslag zijn villa volledig uit.

Quote

Ik begin nu toch wel voor mijn leven te vrezen

Mustafa B.

De kwestie speelt tussen Rotterdammer Dennis van den B., verdachte in het douaneproces, en Mustafa B., getuige in dezelfde zaak. Mustafa B. heeft aangifte gedaan van smaad en laster, omdat Dennis van den B. (46) zegt dat hij heult met de politie. ,,Daardoor ben ik mijn leven niet meer zeker.''

Dennis van den B., die twaalf jaar cel heeft horen eisen voor de import van honderden kilo's cocaïne, beschuldigt Mustafa B. (50) in een interview op de website Vlinderscrime ervan tipgever van de politie te zijn. ,,In bepaalde kringen zal men geloven dat ik een verrader ben. Daarmee brengt deze man, mede doordat hij mij met naam en toenaam noemt, mijn gezin en mij in gevaar'', zegt Mustafa B.

Mustafa B. is onlangs in het douaneproces als getuige ondervraagd over zijn kennis met betrekking tot de geheimzinnige Paul uit Colombia. Die 'Paul' zorgde voor beroering nadat hij in Nederland een ontmoeting had met de corrupte douanier Gerrit G. (56), die containers vol drugs doorliet voor criminelen. Paul nam het gesprek met Gerrit stiekem op. Met de opnamen zou hij onder meer Dennis van den B. hebben willen afpersen.

Dennis van den B. stelt op Vlinderscrime dat Mustafa B. ten onrechte de politie bij hem op z'n dak heeft gestuurd. Eerst zou de recherche zijn getipt over de geruchtmakende vergismoord van 2014 in Berkel en Rodenrijs op de onschuldige Rob Zweekhorst (44). De kogels zouden zijn bestemd voor Dennis van de B., die vaak in Berkel kwam. En ook zou Mustafa B. de politie de tip hebben gegeven dat hij met de smokkel van 300 kilo coke te maken had. Mustafa B. zegt dat door de aantijgingen van Dennis van den B. zijn veiligheid in het geding is. ,,Hij twittert ook dat ik tipgever ben, maar ik ben niet in staat om mijn onschuld te bewijzen. Ik begin nu toch wel voor mijn leven te vrezen.''

Quote

We laten ons door niemand intimideren

Marc van Nimwegen

Opsluiten
Dennis van den B. haalt ook in het openbaar uit naar het OM. Vooral officier van justitie M. van Solingen, die de twaalf jaar cel tegen hem eiste, moet het ontgelden. ,,Eigenlijk moeten ze die Van Solingen twaalf jaar opsluiten'', zegt Van den B. in het interview. 

Daarmee raakt hij een gevoelige snaar. Want het OM volgt zijn acties op social media en ziet ook dat hij twittert dat de aanklagers corrupt zijn. Hij verkondigt dat de moord op Rob Zweekhorst had kunnen worden voorkomen als het OM zijn werk goed had gedaan. 

Van den B. stelt daarnaast dat aanklager Van Solingen vriendschappelijke banden heeft met de familie Zweekhorst en noemt haar op Twitter 'killerclown'.

Het OM meldt zich te beraden op het doen van aangifte 'terzake de uitlatingen van de heer Van den B. over één van de zaaksofficieren'. ,,We laten ons door niemand intimideren'', zegt hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen. 

Dennis van den B. laat via zijn advocaat Sanne Schuurman weten dat hij niet wenst te reageren.