Volledig scherm
Barry Hay staat zaterdag in Ahoy. © ANP Kippa

‘s Lands oudste rockgroep vanavond voor achtste keer in Ahoy: 'De Golden Earring is cultureel erfgoed'

Een record is het niet, een respectabel aantal wel: zeven keer eerder al speelde de Golden Earring in Ahoy. Vanavond staat show nummer acht op het programma, en dat in een fase waarin de Haagse rockband van Bay Hay (71) fitter en enthousiaster lijkt dan ooit.

Dat is een indrukwekkende prestatie, aangezien de band al in 1961 debuteerde. Toen nog als The Tornados, en vervolgens ook nog onder de naam The Golden Earrings. Nog zonder Barry Hay aan boord scoort het halverwege de jaren 60 zelfs al een Top 10-hit, maar als Hay aansluit in 1967 is het hek pas écht van de dam.

Radar Love

In de decennia die volgen groeit de Golden Earring uit tot een band die ook buiten de landsgrenzen naam maakt, tot in de Verenigde Staten aan toe. Daar wordt een nummer als Radar Love nog steeds gedraaid, zelfs in de honkbalstadions. Veel groepen uit die tijd zijn verdwenen, de Golden Earring niet. Na een stevige dip is de Earring juist weer helemaal terug, zeker op het podium. Als de band speelt, dan is het vol overgave. ,,Hoe ouder ik word, hoe meer ik me ga realiseren hoe uniek Golden Earring is'', zegt de Amsterdamse popjournalist Menno Pot, misschien wel de grootste fan van Nederland.

,,Omdat de band inmiddels bijna 58 jaar bestaat. Omdat ze bijna vijftig jaar in dezelfde bezetting spelen. Omdat ze als enige Nederlandse band vijftien jaar lang volwaardig hebben meegedraaid in de wereld van de Amerikaanse live-rock. Omdat ze twee wereldhits hebben die ongeveer elke Amerikaan kent en nog meer hits in andere landen. En omdat ze al zo lang als ik leef altijd ergens in Nederland optreden en dat nog steeds heel goed doen, met power, plezier en een onnadrukkelijke Haagse coolness. Je herkent hun sound uit duizenden. De Earring is van beton. Het is Nederlands cultureel erfgoed. Ga ze zien zolang het nog kan.''

Golden Earring speelt zaterdag in Ahoy. Aanvang 20.00 uur, entree vanaf 45,50 euro.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (22%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4084 stemmen