De MSC Gülsün vorige week op weg naar Bremerhaven.
Volledig scherm
De MSC Gülsün vorige week op weg naar Bremerhaven. © AFP

‘s Werelds grootste containerschip op weg naar Rotterdam

VIDEOHet grootste containerschip van dit moment komt volgende week aan in Rotterdam. De MSC Gülsün is 400 meter lang en 62 meter breed, zeg maar vier voetbalvelden. De reus heeft een capaciteit van 23.756 TEU.

TEU is de standaardmaat voor 20 voetscontainers. De vorige recordhouder, de OOCL Hongkong heeft een capaciteit van 21.413 TEU.  De OOCL Hongkong was twee jaar lang de grootste. De MSC Gülsün is het eerste containerschip dat over de breedte 24 containers naast elkaar kan vervoeren. 

Het nieuwe recordschip legt aan bij de APM-containerterminal op de Tweede Maasvlakte. Volgens de huidige planning gebeurt dat op dinsdag 3 september tussen 14.00 en 15.00 uur.

Het schip is gebouwd in Zuid-Korea door Samsung Heavy Industries, bij de Geoje-werf. De schaalvergroting in de scheepvaart is enerzijds goed nieuws voor de voorstanders van de aanleg van de Tweede Maasvlakte, omdat dit nieuwe havengebied een van de weinige plekken in Europa is waar de reuzenschepen gemakkelijk kunnen aanmeren. Anderzijds zorgen de kolossen voor problemen, want zij lossen in een klap zoveel containers in Rotterdam dat binnenvaartschepen en vrachtwagenbedrijven moeite hebben die te verwerken. Met files en vertragingen van dien. Gemiddeld leveren schepen als de OOCL Hongkong en de MSC Gülsün in Rotterdam bijna 3.000 containers af. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

  1. Uitslaande brand zorgt voor zware schade aan woning in Capelle aan den IJssel, vuur pas na uren blussen uit
    Update/video

    Uitslaande brand zorgt voor zware schade aan woning in Capelle aan den IJssel, vuur pas na uren blussen uit

    In een woning aan de ’s-Gravenweg in Capelle aan den IJssel is vanmiddag rond 15.00 uur een grote, uitslaande brand uitgebroken. De vlammen sloegen lange tijd uit het rieten dak van de woning. De brandweer probeerde met man en macht het vuur te blussen. Pas rond 20.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Momenteel worden er nog laatste werkzaamheden door de brandweer uitgevoerd. De woning is zwaar beschadigd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam