Salih kwam om het leven toen hij een vrouw wilde redden uit rivier: vandaag werd hij geëerd met een Koninklijke Onderscheiding

VIDEOHoe dapper ook, de familie Papadogan lijdt nog elke dag onder het heldhaftige optreden van hun Salih. De 51-jarige verkeersregelaar sprong vorig jaar december in het ijskoude water van de Hollandsche IJssel om iemand te redden. Voor die daad die hem het leven kostte, ontving zijn familie vanmiddag een erepenning. ,,Als ik naar het water kijk, zie ik het zo weer voor me.” 

Volledig scherm
De omgekomen Salih krijgt na zijn dood een onderscheiding voor zijn heldendaad. © Frank de Roo

Op nog geen kwartiertje lopen van waar het noodlottige ongeval plaatsvond, kwam vanmiddag de familie van de 51-jarige Rotterdammer Salih Papadogan samen. Op de Groenedijk in Capelle aan den IJssel was hij vorig jaar december aan het werk, toen hij zonder aarzelen zijn jas uitgooide, een aanloopje nam en het water insprong. ,,Hij was een hele goede zwemmer. Tot op het laatste moment hoopte ik dat hij ergens op een ponton werd gevonden”, vertelt zijn broer Umit Papadogan (41).

Hij krijgt rillingen als hij naar het water kijkt, vertelt hij. ,,Dan zie ik het zo weer voor me.’’ Hij was erbij toen zijn broer uren later uit het water werd gehaald. ‘s Middags probeerde een 75-jarige Capelse vrouw op de dijk te keren. Ze kon niet verder rijden door de werkzaamheden die er werden uitgevoerd. Papadogan was als verkeersregelaar aan het werk en zag hoe zij het water inreed. Ook zij overleefde het ongeval niet.

De familie van Papadogan ontving vanmiddag de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon uit handen van burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel. Terwijl de burgemeester de hoge Koninklijke Onderscheiding uitreikte, raakte hij zichtbaar geëmotioneerd. ,,Het grijpt me heel erg aan. Ik zag de familie voor het eerst. Het is gewoonweg verschrikkelijk wat er is gebeurd.’’ 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam