Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Sara's Thuiszorg krijgt een laatste kans om de zorg op orde te krijgen

Sara's Thuiszorg krijgt een laatste kans om de zorg op orde te krijgen. De Inspectie voor Gezondheidszorg verplicht de Rotterdamse eenmanszaak snel actie te ondernemen. Een onderzoek riep vele vragen op. Zo was de huisarts verbaasd over hoeveel zorg die cliënten krijgen.

De inspectie heeft er weinig vertrouwen in dat de Rotterdamse thuiszorgorganisatie zonder stok achter de deur zelf de zorg zal verbeteren. Twee keer verscheen de bestuurder, die ook de eigenaar én de enige vaste kracht is, dit najaar niet op een gesprek waarvoor de inspectie haar uitnodigde. ,,De bestuurder gaf aan hiervoor pas eind januari beschikbaar te zijn.''

Blijkbaar was niet duidelijk hoe urgent het gesprek was. Vandaar de aanwijzing die verplicht om de zorg te verbeteren. Als dat niet lukt voor eind april dreigt een dwangsom.

Drie klanten voor thuiszorg heeft de eenmanszaak. Sara's Thuiszorg geeft ook nog huishoudelijke hulp, maar dat valt onder de gemeente. De zorg aan deze drie klanten voldoet niet aan de normen, stelt de inspectie. Zo krijgen de klanten niet de zorg die op papier staat en is niet gewaarborgd dat zij daadwerkelijk de zorg krijgen die zij nodig hebben. Ook verloopt het contact met de huisarts en de apotheek niet goed.

Papieren

Uit het rapport van de inspectie komen nog meer vragen naar voren. De eigenaar van Sara's Thuiszorg werkt ook nog als zelfstandige. Als zij er niet is, vervangen anderen haar. Of die de juiste papieren hebben, weet zij niet. De inspectie hoort dat zij wel eens een hulpverlener inzet die geen zorgdiploma heeft. Hoe vaak invallers in actie komen, kan zij niet vertellen.

De drie klanten zelf zijn erg blij met de zorg en het luisterend oor, zo blijkt uit het rapport. Sara's Thuiszorg was niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam