Volledig scherm
Een lasser werkt aan de giek van een historisch schip aan de Oude Haven. © archieffoto Jan de Groen

Scheepswerf de Koningspoort gaat dicht: ‘Gemeente weigert onderhoud’

UpdateScheepswerf de Koningspoort gaat dicht. De organisatie die de historische werf nu uitbaat, geeft de sleutels terug aan de gemeente. Een al langer bestaande petitie om de werf open te houden is inmiddels meer dan 1000 keer getekend. 

Volgens de stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort weigert de gemeente om het achterstallig onderhoud voor zijn rekening te nemen.  Daardoor zou het niet verantwoord zijn om de werf te blijven draaien: het risico dat er materiaal uitvalt zou te groot zijn.  De stichting had van de gemeente een jaar de tijd gekregen om een plan te maken voor de toekomst, maar zonder de steun voor het onderhoud, lukte dat niet.

,,De dienst cultuur heeft zijn handen van de werf afgetrokken’’, zegt voorzitter Chris van der Meulen. ,,De gemeente zegt na 34 jaar dat de werf niet onder cultuur valt, dat het een vastgoedkwestie is. Daar kan ik niet zo goed bij. Vooral omdat Rotterdam de grootste collectie historische binnenvaartschepen van het land heeft. Je kan het verhaal van Rotterdam niet vertellen zonder die binnenvaartschepen. Wij hebben heel veel bezoekers.’’

Geen optie

De gemeente Rotterdam zegt te willen praten met een marktpartij die de werf zou willen overnemen en exploiteren. De werf zelf exploiteren en onderhouden is voor de gemeente geen optie. ,,Dat is geen gemeentelijke taak’’, laat een woordvoerder van wethouder Saïd Kasmi weten. 

Op de Koningspoort worden historische schepen gerepareerd. Er is een helling, zodat de buitenkant van schepen kan worden schoongemaakt en opgeknapt.  De werf is van belang voor de 180 historische binnenvaartschepen die in de havens van Rotterdam liggen. Op de Koningspoort konden botenbezitters zelf klussen. En dat drukte de kosten. Er worden inmiddels geen schepen meer op de helling getrokken.

Inzakken

De werf lijkt oud, maar is het niet. De werf is sinds 1983 open, gebouwd op een plek waar eerst een brug was. Omdat de bodem onder de werf nog geen halve eeuw oud is, zakt hij nog in, met nare gevolgen. Het terrein zou moeten worden opgehoogd, de hijskraan opgeknapt en alles moet geschilderd en onderhouden. Dat kost tonnen.

De Koningspoort is twee jaar geleden door het Maritiem Museum overgedragen aan de gemeente Rotterdam. De stichting heeft sinds die tijd de werf draaiend gehouden. De gemeente zou in de tussentijd een plan maken voor de toekomst, maar dat is niet gelukt. 

Op social media wordt met verontwaardiging gereageerd op het nieuws. Een petitie om de scheepswerf open te houden is inmiddels al meer dan duizend keer getekend.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9289 stemmen