Volledig scherm
Rob Zweekhorst. © Privéfoto

Schiedammer (51) gearresteerd voor vergismoord Rob Zweekhorst

UpdateBijna vijf jaar nadat in Berkel en Rodenrijs de 44-jarige Rob Zweekhorst op straat werd doodgeschoten is er een doorbraak in het onderzoek. Vanochtend rond half zeven is een 51-jarige Schiedammer in zijn woning gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord, die later een vergissing bleek te zijn.

De liquidatie, op 1 januari 2014, bracht een schokgolf teweeg in Berkel. Niet Rob Zweekhorst die ’s avonds vlak bij huis zijn twee honden uitliet toen hij van dichtbij werd neergeschoten, maar voormalig wijkbewoner Dennis van den B. (47) was volgens de politie het doelwit. Hij woonde niet meer bij zijn vrouw maar liep nog wel eens in de wijk met zijn hond. Van den B. toonde destijds qua postuur en uiterlijk enige gelijkenissen met Zweekhorst. Van den B. verklaarde destijds aan het AD voor zijn leven te hebben gevreesd. ,,Uit angst heb ik een tijdje met een kogelwerend vest aan en een wapen op zak rondgelopen’’, vertelde hij.

Corrupte douanier 

Naar later voor justitie duidelijk zou worden had een ruzie in het criminele circuit geleid tot de dramatische vergismoord. Onderzoek wees uit dat Van den B. betrokken was bij grootschalige drugshandel in de Rotterdamse haven waarbij de corrupte douanier Gerrit G. (57) een voorname rol speelde. Van den B. werd door justitie gelinkt aan de invoer van enkele kilo’s cocaïne en is daar voor veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Justitie wil ook nog ruim twee miljoen van Van den B. hebben; geld dat hij met de criminele praktijken zou hebben opgestreken. 

Meerdere bronnen bevestigen dat de aangehouden verdachte René F. is. Douanier Gerrit G. wees in 2016 René F. aan als de man achter moord op Rob Zweekhorst. Hij vertelde daarover in afgeluisterde gesprekken en beschuldigde F. ook van betrokkenheid bij de liquidatie op de in coke handelende fruithandelaar Rinus Moerer. René F. was volgens justitie ook een speler in het drugsschandaal in de Rotterdamse haven en kreeg vier jaar cel voor de omkoping van douanier Gerrit G. De Schiedammer heeft zijn straf al uitgezeten en was tot vanochtend een vrij man. 

Justitie loofde al snel na de vergismoord een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip. Die bleef echter uit, maar in alle stilte werd het onderzoek wel – door een afgeslankt rechercheteam – doorgezet. ‘Met de aanhouding van de Schiedammer is weer een stap gezet in het onderzoek’, stelt de politie. ‘Maar de beloning is nog steeds van kracht wanneer iemand informatie heeft die de zaak rond kan maken’.

Rob Zweekhorst, personeelsdirecteur van de ggz-instelling InGeest in Amsterdam, was een family man en vader van destijds twee jonge kinderen. Hij was de fatale dag met zijn gezin op bezoek bij zijn broer geweest om gelukkig nieuwjaar te wensen. Bij thuiskomst nam hij zijn twee honden mee naar buiten voor een wandeling en liep tijdens zijn rondje door de steeg langs de woning van Van Den B. Vermoedelijk heeft de schutter die zijn doelwit op een afstand stond op te wachten, daardoor gedacht dat het Van den B. was die hem tegemoet kwam. 

Impact

Tilburger Jan Zweekhorst, een oudere broer van het slachtoffer, is overvallen door het nieuws. ,,Ik had niet gedacht dat dit zo’n impact op ons zou hebben.” De familie is blij dat er een verdachte aangehouden is. ,,Het deed ons veel pijn dat Rob vlak na de moord in verband werd gebracht met criminele activiteiten. We zijn blij dat er nu duidelijkheid is en dat zijn naam is gezuiverd. Rob had er helemaal niets mee te maken en is aangezien voor iemand anders.”

De familie Zweekhorst heeft de afgelopen vijf jaar altijd de hoop gehouden dat de schutter zou worden aangehouden. ,,De recherche verzekerde ons dat ze het op gingen lossen”, zegt Jan. ,,Dat gaf ons veel vertrouwen. We hopen dat de politie de zaak nu kan oplossen. Lang hebben we op deze dag gewacht. Het einde van de rit is in zicht, maar eerst moet hij nog veroordeeld worden. Dat is voor ons nu het allerbelangrijkst.”

Ed Manders, de advocaat van René F., wil niet reageren op de aanhouding van zijn cliënt. ,,René zit in alle beperkingen en dat betekent dat ik er helemaal niks over kan zeggen.‘’

Volledig scherm
René F. (tweede van rechts) tijdens een van de rechtszittingen van het douaneproces. Rechts van hem douanier Gerrit G. en uiterst links Dennis van den B. © Illustratie Petra Urban

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam