Volledig scherm
© AD

Schiedammer: Paal en perk stellen aan luiden kerkklok

Het te pas en te onpas luiden van de klokken van de Grote- of Sint Janskerk in Schiedam is bewoner Jan de Jong een doorn in het oog. Hij vraagt de gemeenteraad om duidelijke regels.

Quote

Onlangs was er een diploma-uitreiking in de kerk en werd de klok geluid

Jan de Jong

Als sinds 2011 probeert Jan de Jong, die vlak bij de Grote- of Sint Janskerk in het centrum van Schiedam woont, antwoord te krijgen op de vraag wie er toch verantwoordelijk is voor het luiden van de klokken. Ook de vraag wie dit bepaalt, intrigeert hem. ,,Maar nu blijkt dat de kerk zelf bepaalt wanneer ze de klok luiden'', schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

De Jong: ,,Onlangs was er een diploma-uitreiking in de kerk en werd de klok geluid. Maar dit gebeurt ook bij andere gelegenheden. Op zich zijn wij niet tegen het luiden van de klokken, maar wel als dit te pas en te onpas het geval is. Wij wonen vrij hoog, wat betekent dat het geluid als eerste tegen het dak van onze slaapkamer en vervolgens tegen de woonkamer aanslaat.''

Dempen
De Jong verzoekt de gemeenteraad paal en perk te stellen. Zo zou hij graag zien dat het klokgelui om 12.00 uur wordt verboden, evenals tijdens activiteiten zoals een diploma-uitreiking of Koningsdag. Dit kan volgens 'de buurman' op grond van artikel 10 van de Wet openbare manifestaties. Ook zou het volume vooral op zondag gedempt kunnen worden. Zo meet De Jong in zijn slaapkamer waardes van boven de 80 decibel. Tot slot zou ook het carillon niet meer elk kwartier hoeven slaan. ,,Wij horen 365 dagen per jaar ieder kwartier hetzelfde deuntje...'' Het is aan de raad om dit punt te agenderen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam