Volledig scherm
De woning in Schiedam-Groenoord van waaruit drugs is verhandeld. © Sanne Donders

Schiedamse drugsfamilie behoudt enkelband

De zeven leden van de Schiedamse drugsfamilie, die in april is ontmaskerd, behouden hun enkelband. Hun advocaten vroegen de rechtbank vandaag tijdens een zitting om meer bewegingsvrijheid.

Jørgen Snitker, voorzitter van de rechtbank, gaf aan te snappen dat het dragen van een enkelband een enorme beperking van iemands vrijheid is. ,,Je loopt er ook mee voor joker, zeker als je aan het werk bent’’, zei hij. ,,Maar de enkelband is niet voor niets opgelegd, u wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Dat is niet niks.’’

Wel is de rechtbank van mening dat de enkelband niet onnodig lang gedragen moet worden. ,,Daarom vragen wij de reclassering, die toezichthouder is, een rapport op te stellen over hun bevindingen. Als zij van mening zijn dat de enkelband af kan, dan zullen wij hen daarin volgen.’’

Wel krijgen de leden hun paspoort terug, ook een verzoek van de advocaten. Reizen is echter alleen toegestaan na overleg met de reclassering, die goedkeuring moet verlenen.

De Schiedamse drugsfamilie, die al jaren haar ‘thuisbasis’ heeft in de wijk Groenoord, is begin april ontmaskerd. Het onderzoek heeft rond de tweeënhalf jaar geduurd en is nog niet afgerond. Meerdere aanhoudingen worden dan ook zeker niet uitgesloten. Overigens worden de leden niet alleen verdacht van het handelen in drugs, maar ook van het witwassen van geld.

De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend. Eerst zullen de getuigen moeten worden gehoord.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam