Volledig scherm
Oud-wethouder Cor Bolmers, ook wel bekend als 'de sloper van Schiedam', is op 9 april overleden.

Schiedamse oud-wethouder Cor Bolmers (85) overleden

Cor Bolmers (85) is niet meer. De oud-wethouder van Schiedam overleed op 9 april. Bolmers bekleedde zijn wethouders- post van 1970 tot 1975. Een periode die niet geruisloos voorbij ging, aldus oud-burgemeester Reinier Scheeres.

Hij kreeg de bijnaam ‘de sloper van Schiedam’. En was waarschijnlijk de enige wethouder in Nederland met een eigen ‘gat’, dat ontstond omdat een doorsteek voor het vrachtverkeer nodig was van Broersvest naar Broersveld. ,,Het gat is er dus niet gekomen vanwege de metro, zoals veel mensen denken’’, zo refereerde huidig wethouder Marcel Houtkamp bijna twee jaar geleden aan die roemruchte periode waarin Bolmers lid was van het stadsbestuur.

Quote

Ondanks zijn verhuizing naar Nieuwer­kerk bleef Cor zich op en top Schiedam­mer voelen

Oud-burgemeester Reinier Scheeres

Het ‘gat’ is niet meer, maar heet nu Kloosterplaats. Cor Bolmers zelf overleed op 9 april, de uitvaart vond afgelopen zaterdag plaats.

Bolmers - lid van de PvdA - was een geboren en getogen Schiedammer, die de laatste jaren in Nieuwerkerk aan den IJssel woonde en al enige tijd ernstig ziek was.

Oud-burgemeester Reinier Scheeres, die in 1975 de wethouderspost van Bolmers overnam, was goed bevriend met hem en omschrijft hem in zijn in memoriam als ‘een man met duidelijke standpunten die confrontaties nooit uit de weg ging.

,,Cor was tamelijk onbuigzaam en zou zijn ongelijk niet snel toegeven. Maar de sfeer werd nooit onaangenaam want hij gunde ieder zijn eigen mening. Meteen na een felle botsing kon je over een ander onderwerp weer een aangenaam gesprek met hem hebben.’’

Sporthal Margriet

In de eerste vier jaar van zijn wethouderschap boekte hij een aantal concrete resultaten, zoals de realisatie van de plannen ‘Over de Vesten’, ‘Het Nieuwe Werk’ en de bouw van de Sporthal Margriet die er vooral kwam dankzij Bolmers’ vasthoudendheid. Ook was hij een warm pleitbezorger van de Schiedamse molens. Hij bedacht ‘een ongebruikelijk financieringsarrangement’ waarmee de Schiedamse reuzen gerestaureerd konden worden.

Verder hield hij zich bezig met de vernieuwing van de Schiedamse binnenstad. De discussies daarover leidden tot een verwijdering in opvattingen tussen Bolmers en een deel van zijn fractie. Scheeres: ,,In september 1975 gaf hij de pijp aan Maarten en verliet met opgeheven hoofd en sans rancune het politieke toneel. Cor hield niet van wachten en dus ook niet van wachtgeld. Al snel ging hij weer aan de slag bij een bouwbedrijf. Ondanks zijn verhuizing naar Nieuwerkerk bleef hij zich op en top Schiedammer voelen.’’

Cor Bolmers is 85 jaar geworden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam