Het bunkerschip Coral Fraseri naast het kraanschip Sleipnir van Heerema. Nog nooit is door een schip zoveel gas getankt.
Volledig scherm
Het bunkerschip Coral Fraseri naast het kraanschip Sleipnir van Heerema. Nog nooit is door een schip zoveel gas getankt. © Havenbedrijf Rotterdam

Schip tankt recordhoeveelheid gas in de Rotterdamse haven

Nog nooit heeft een schip zoveel gas getankt als de Sleipnir deze week in de Rotterdamse haven. 3300 metrische ton ging er in. Het bunkeren duurde in totaal 22 uur.

De Sleipnir is ‘s werelds grootste half afzinkbare kraanschip. Het ligt sinds zondag in Rotterdam om klaargemaakt te worden voor werk op de Noordzee. Daar gaat het oude boorplatformen ontmantelen. 

Het schip van het Nederlandse bedrijf Heerema kan op gasolie en gas varen. Er zijn nog niet zoveel schepen die dat kunnen, maar het schonere gas lng (liquid natural gas) is bezig aan een opmars. De brandstof is geleverd door het bedrijf Titan LNG met behulp van de Coral Fraseri, een bunkerschip van rederij Anthony Veder.

Profileert

Het bunkerrecord is prestigieus voor de Rotterdamse haven, die zich graag als een groene haven profileert. Volgens topman Allard Castelein van het Havenbedrijf zet het Rotterdam op de kaart als lng-knooppunt. 

Bij het bunkeren zijn volgens de betrokken bedrijven en instanties de veiligheidsrichtlijnen rond het coronavirus in acht genomen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam