Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vorig jaar bij de Koningsspelen in Amsterdam. © ANP

Scholen haken af bij koningsspelen

Geheel tegen de landelijke trend in, haken scholen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam af bij de koningsspelen. Ze vinden het organiseren van de majesteitelijke sportdag te veel gedoe.

Op zo'n 6.000 Nederlandse scholen wordt morgen ontbeten, gesport en gedanst op het lied Okido van Kinderen voor Kinderen. Meer scholen dan vorig jaar doen mee aan de koningsspelen. In de regio Rijnmond zijn dat er juist minder.

De koningsspelen zijn een jaarlijks cadeautje van koning Willem-Alexander aan scholen. Zij krijgen gratis een gezond ontbijt, feestvlaggen en schmink. Zelf hoeven ze alleen nog de bijbehorende sportdag te regelen. Maar daar hebben de scholen steeds minder zin in.

Deden in 2014 nog 181 Rotterdamse scholen mee, morgen zijn dat er nog maar 148. Ook in andere grote steden houden scholen het voor gezien. Zo telde Den Haag tijdens de eerste editie 124 deelnemers, dit jaar zijn dat er nog 112. In Amsterdam doen 138 scholen mee, tien minder dan in 2013. Alleen in Utrecht is een lichte stijging te zien, van 70 naar 75 deelnemers.

Vrijwilligers

Quote

Scholen krijgen al veel over zich heen, aan iedere dag kleeft wel een thema

Martin Krijgsman

Hoewel veel scholen enthousiast zijn over de koningsspelen, die in 2013 voor het eerst werden gehouden ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, plaatsen zij ook kanttekeningen bij de 'oranje sportdag' die kinderen moet stimuleren om gezond te eten en te sporten. Zo noemen schooldirecteuren het evenement commercieel en bewerkelijk; zie maar eens voldoende vrijwilligers op te trommelen voor bij het trefballen of zaklopen. De landelijke organisatie achter de koningsspelen erkent de daling, maar heeft hiervoor geen verklaring.

Martin Krijgsman, adjunct-directeur van de Rotterdamse Valentijnsschool, begrijpt de afhakers wel. ,,Scholen krijgen al veel over zich heen, aan iedere dag kleeft wel een thema. Om te voorkomen dat de reguliere lessen onder druk komen te staan, vragen wij ons af welke activiteiten echt nodig zijn."

Dit jaar doet zijn school in elk geval nog mee aan het  sportfeest. Ouders en scholieren verwachten dat, zegt hij. ,,Onze leerlingen vinden het ook niet netjes om te weigeren als de koning je een gratis ontbijt geeft."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam