Volledig scherm
Het was feest op Zuid, toen bekend werd dat het rijk en de gemeente vele tientallen miljoenen steken in het onderwijs. Daardoor kunnen alle kinderen uit de armste wijken per week tien uur langer naar school. © ANP

Scholen in Rotterdam-Zuid niet blij met nóg langere schooldagen

Door de kapitaalinjectie in Rotterdam-Zuid gaan kinderen uit de armste wijken straks tien uur per week langer naar school. Dat moet hun achterstanden wegpoetsen. Het stadhuis juichte, maar scholen blijken niet enthousiast.

Vele tientallen miljoen steken de gemeente en het rijk samen in de zogeheten dagprogrammering van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Nu al gaan alle kinderen in Feijenoord, de Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk, Carnisse en Oud-Charlois zes uur per week langer naar school. Dat wordt na de zomervakantie uitgebreid naar tien uur. Op die manier krijgen achterstandskinderen mee wat meer gefortuneerde ouders aan hun kroost meegeven, is het idee. Alle dertig scholen in deze wijken moeten meedoen.

De betrokken schoolbesturen zijn kritisch. ,,Vier uur erbij is een hele puzzel om vorm te geven”, zegt Renata Voss van BOOR. ,,Scholen zijn daar niet blij mee en dat snap ik. De werkdruk is al hoog. Het is voor ons een voorwaarde dat dit geen extra werkdruk oplevert.” De besturen RVKO en PCBO sluiten zich daarbij aan. 

Extra werk

Het is de bedoeling dat niet de ‘normale’ juffen en meesters de extra uren invullen, maar externe partijen zoals sportclubs en muziekscholen. Maar leerkrachten vrezen dat dit alsnog extra werk oplevert, omdat scholen die activiteiten zelf moeten regelen en niet elke judo- of vioolleraar kan omgaan met een groep van 28 kinderen.

Inmiddels gaat er een protestbrief van scholen rond op Zuid. Het protest ligt gevoelig want hoewel de lange schoolweek scholen tegen de borst stuit, zijn zij tegelijkertijd blij met de steun van de gemeente en het rijk. Firdevs Durgut, directeur van obs De Kameleon: ,,Het is fijn dat er zo veel geld is vrijgemaakt, wij zien dagelijks dat er méér nodig is op Zuid. We denken alleen dat er alternatieven zijn. Uit onderzoek blijkt dat kleinere klassen en meer begeleiding ook helpen, daar heb je geen langere schooldagen voor nodig.”

Inmiddels onderzoekt een werkgroep ‘intensivering’ van het onderwijs als alternatief voor ‘uitbreiding’. Maar Marco Pastors, directeur van het NPRZ, houdt voet bij stuk. ,,Het geld gaat naar extra lesuren, dat hebben we in 2011 met elkaar afgesproken. We zien dat de zes extra uren helpen, want de Cito-scores stijgen.” Pastors benadrukt dat scholen zelf accenten mogen leggen, door bijvoorbeeld meer aan sport of loopbaanbegeleiding te doen. ,,Als een school de organisatie te ingewikkeld vindt, bieden we hulp.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
4445 stemmen