Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Scholier neemt mes mee om probleem uit te praten en steekt twee jongens neer: 6 jaar cel geëist

Tegen een 21-jarige Rotterdamse scholier is gisteren zes jaar gevangenisstraf geëist voor het neersteken van een jongen van 17 en een man van 22. Een ‘schrikstraf’ wordt het genoemd, waarmee het Openbaar Ministerie (OM) aan de jongeren die met een mes op zak de straat op gaan een stevig signaal wil afgeven. ‘Jullie zijn gewaarschuwd’.

Quote

Steekinci­den­ten met jongeren zijn schering en inslag en dat toenemend geweld is zeer zorgelijk. Niet alleen voor de slachtof­fers, maar ook voor omstanders.

Officier van Justitie

Verdachte Dominique L. uit Rotterdam – 21 dus – wordt verdacht van een dubbele poging doodslag; afgelopen augustus. ,,Steekincidenten met jongeren zijn schering en inslag en dat toenemend geweld is zeer zorgelijk. Niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor omstanders, leidt dit tot grote gevoelens van onveiligheid, waar we hard tegenop treden’’ aldus de officier van justitie tijdens de rechtszaak. 

De jongeman had het steekwapen bij zich, vertelde hij de rechter, omdat een vriend en hij onlangs waren aangevallen op straat. Hij verklaarde bij het Hofplein ‘in paniek’ twee hem onbekende jongeren in de rug en de buik te hebben gestoken. Een 17-jarige Rotterdammer liep een longperforatie op en verloor grote hoeveelheden bloed. Net als zijn 22-jarige maat, die een geperforeerde dikke darm opliep, moest het minderjarige slachtoffer twee keer worden geopereerd om het er levend vanaf te brengen.

Rekening

Beide slachtoffers en nog een derde persoon hadden achter het Hofplein een afspraak met een vermeende bankfraudeur. Die zou van één van hen een bankpas hebben geleend om gestolen geld dat op zijn rekening was gestort er af te kunnen halen. De pas kwam niet meer terug en dat moest worden ‘uitgepraat’.

De vermeende bankfraudeur had Dominique L. en twee andere kennissen gevraagd ter bescherming bij ‘het gesprek’ aanwezig te zijn. ,,Toen we kwamen aanlopen, hoorde ik hem ‘help’ roepen, terwijl hij in elkaar werd geslagen. In paniek heb ik er twee neergestoken. Daar heb ik spijt van,’’ aldus de Rotterdammer, die op minderjarige leeftijd al eens voor openlijke geweldpleging is veroordeeld. 

Volgens beveiligingsbeelden hadden de verdachte en zijn twee kompanen steekwapens bij zich. Ter plekke werden twee vleesmessen met een lemmet van vijftien centimeter gevonden. ,,Ik had een aardappelschilmesje meegenomen, waarmee ik kon dreigen als het nodig was,’’ verklaarde de verdachte. Dat steekwapen is nooit aangetroffen. Uitspraak over twee weken.

  1. 
Rotterdammer Jan Rijsdijk (77) werkte zich op van havenarbeider tot miljonair en nu vindt hij het tijd zijn paleisje te verkopen
    PREMIUM
    Foto-serie

    Rotter­dam­mer Jan Rijsdijk (77) werkte zich op van havenarbei­der tot miljonair en nu vindt hij het tijd zijn paleisje te verkopen

    Rotterdammer en succesvol havenondernemer Jan Anton Rijsdijk (77) wil zijn prachtige domein De Markgraaf in België opnieuw van de hand doen, maar dan voor een iets lagere prijs dan de 20 miljoen euro die het vijftien jaar geleden moest kosten. Het domein van nog geen 60 hectare wordt opgesplitst. ,,Zo’n 50 hectare komt in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ik ben er als groene jongen blij om, want de Kalmthoutse Heide wordt weer wat groter.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam