Volledig scherm
Tom, Thijs, Wessel hadden het beste idee voor duurzame energie op zee in 2018. © Maritiem Museum

Scholieren winnen ideeënwedstrijd met plan om stroom op te wekken met zeewater

De ‘Zoutvanger’ van Tom, Thijs en Wessel van basisschool Sint Michaël uit Rotterdam, is door de bezoekers van het Maritiem Museum Rotterdam uitgeroepen tot het beste idee voor duurzame energie op zee in 2018. Hiermee hebben zij studenten van TU Delft en technisch ingenieurs uit de maritieme industrie verslagen. 

De winnaars brengen binnenkort een bezoek aan maritiem kennisinstituut MARIN waar zij een rondleiding krijgen en met een expert hun idee bespreken.

Het idee van de leerlingen van basisschool St Michaël, die inmiddels op de middelbare school zitten, is dat zij het zout uit het zeewater vangen en gebruiken om energie op te wekken. Het water stroomt door een pijp met een temperatuur van 500 graden. Hierdoor verdampt het water en blijft het zout over. Het zout valt vervolgens op een metalen plaat die onder stroom staat. Door de stroom vindt er een chemische reactie plaats – elektrolyse - die het zout omzet in elektriciteit. Een deel van de opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om de installatie zelf van stroom te voorzien, de rest wordt via pijpleidingen naar het land vervoerd.

Het Maritiem Museum houdt dit jaar weer een ideeënwedstrijd. Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers in de Offshore Experience van het Maritiem Museum stemmen op de acht nieuwe plannen van basisschool- en technasia-leerlingen, studenten en maritieme experts.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
7926 stemmen