Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © anp

Schuiven met scholen krijgt bijval

De Rotterdamse politiek én ouderorganisatie Ouders010 zijn overwegend positief over de megaverhuisoperatie van Rotterdamse scholen op Zuid.

Quote

Vraagte­kens bij kwaliteit van onderwijs als de schaalver­gro­ting te ver doorschiet

Nourdin el Ouali, Nida

,,Zolang het de sociale cohesie versterkt op Zuid, zijn wij voor", aldus Pieter Schol van de SP. ,,Het is absoluut belangrijk dat kansenongelijkheid wordt aangepakt", stelt Nourdin el Ouali van Nida over het ingrijpende plan. En: ,,Een zeer interessant idee", zegt Ronald Buijt, onderwijsman van Leefbaar Rotterdam. ,,Er gaan nu te veel kindjes de brug over.'' Maar de partijen hebben ook zorgen die weggenomen moeten worden voor de grote verhuizing aanvangt.

Meer dan de helft van de middelbare scholen op de zuidoever verplaatst, fuseert, krimpt in of breidt uit. Alles om te voorkomen dat meer dat 1.800 vooral kansrijke leerlingen de brug oversteken om naar school te gaan. Dit zou leiden tot segregatie onder kinderen.

,,Wij zetten vraagtekens bij de kwaliteit van het onderwijs als de schaalvergroting te ver doorschiet'', zegt El Ouali. ,,En is er nog wel ruimte voor onderwijsvrijheid? Ouders en leerlingen moeten de keuze blijven houden om naar een school te gaan die bij hen past."

Ook vindt de Nida-voorman het opmerkelijk dat een plan met zulke impact wordt gelanceerd zonder eerst ouders en de politiek erbij te betrekken. ,,Je hoort anderen in zo'n proces mee te nemen."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam