Volledig scherm
Franciscus Vlietland in Schiedam. © Google Maps

SEH bij Franciscus Gasthuis en Vlietland weer open na technische storing, operaties worden weer opgestart

UpdatePatiënten van het Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam en Schiedam konden vanmiddag enkele uren niet op de spoedeisende hulp van de twee ziekenhuizen terecht vanwege een technische storing na een netwerkupdate. Zij werden met klem doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de regio. Operaties die tijdelijk waren uitgesteld, worden nu weer hervat. Patiënten kunnen ook weer terecht bij de spoedeisende hulp.

Er waren sinds vanmorgen problemen met het netwerk van het ziekenhuis. Zo was het Franciscus niet telefonisch bereikbaar en konden patiëntendossiers niet opgevraagd worden. ,,Dit basissysteem met elektronische patiëntendossiers hebben wij nodig om alles goed te laten verlopen. Daarom adviseren wij mensen om naar andere ziekenhuizen te gaan’’, zei ziekenhuisvoorlichter Jasja Blanken toen.

De medische apparatuur in het ziekenhuis werkte overigens wel naar behoren. Spoedoperaties, zoals een keizersnede, konden gedurende de storing dus wél doorgaan. De voor vandaag geplande operaties werden tijdelijk opgeschort. ,,Het ging om bijvoorbeeld operaties aan de heup die even tijdelijk on hold stonden totdat alles weer naar behoren werkte.’’

Quote

Operaties aan bijvoor­beeld de heup stonden even tijdelijk on hold totdat alles weer naar behoren werkte

Jasja Blanken

Uitwijken

Het Franciscus Gasthuis en Vlietland stelde alle andere ziekenhuizen in de regio op de hoogte van de problemen, zodat zij alert konden zijn op de komst van mogelijk extra patiënten. Hoeveel dit er op een gemiddelde zaterdag in de locaties van het Franciscus zijn, kon Blanken niet zeggen

Ook de ambulancedienst werd geïnstrueerd om niet naar het Franciscus Gasthuis en Vlietland te rijden. ,,Zij weten waar er wel plek is en bekijken per geval naar welk ziekenhuis ze rijden.’’ Inmiddels kunnen ook zij weer patiënten bij de Schiedamse en Rotterdamse ziekenhuislocatie brengen.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarschuwde deze week nog voor haperende computersystemen. Het voorbeeld van het IJsselland Ziekenhuis in Rotterdam, waar in 2018 een patiënt met een hartinfarct in alle spoed naar een ander ziekenhuis moest, tekent hoe gevaarlijk deze storingen kunnen zijn. Zeker omdat de zorg nu afhankelijker is van computers, robots, elektronische patiëntendossiers en andere systemen om patiënten op afstand te monitoren.

Het advies van de raad is dat ziekenhuizen vaker moeten oefenen en systemen moeten testen. In de regio zouden ziekenhuizen samen moeten kijken of patiënten geen gevaar lopen als de systemen overal tegelijkertijd uitvallen. In de Rotterdamse regio gebruiken de ziekenhuizen allemaal hetzelfde elektronische patiëntendossier.

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam