Servies van fijnstof uit 010
Een kopje met een laagje luchtvervuiling, zouden mensen daar wel uit durven drinken? Over twee jaar is serVies, met fijnstofglazuur, te koop.
Tussen het voorbijrazende verkeer hebben Iris de Kievith en Annemarie Piscaer deze week fijnstof geoogst van de Schiekade. Gewoon, met een water en een zeem de tegels afsoppen en het vuil laten bezinken. Het bezinksel verwerken ze in glazuur. En met dat glazuur maken ze binnenkort echt Rotterdams serVies.
Met het project, dat ondersteuning krijgt van Citylab010, willen ze luchtvervuiling zichtbaar en tastbaar maken. ,,Fijnstof is een urgent probleem", zegt Piscaer. ,,Maar als je het niet ziet, is het moeilijk te begrijpen én is het lastig om er zelf consequenties uit te trekken. Glazuur op aardewerk maakt de luchtvervuiling wél zichtbaar."
Bijna elk normaal servies met een glanslaagje bevat stoffen die normaal niet zo gezond zijn. In glazuur zitten vaak zware metalen. Door het te bakken, reageert het en gaat het verbindingen aan: het materiaal krijgt een andere vorm en is niet meer gevaarlijk. Zo is het ook met het fijnstof, blijkt uit tests. Bij die proefjes met glazuur van Rotterdamse luchtvervuiling kwamen allerlei kleuren tevoorschijn. De Kievith: ,,Voor ons het bewijs dat er ijzer en andere metalen in de lucht zaten."
SerVies maakt de vervuiling in de stad zichtbaar
Ze verzamelen niet alleen fijnstof door tegels en ramen af te soppen, Piscaer en De Kievith willen Rotterdammers óók vragen om een kom een aantal maanden in de vensterbank van hun huis te zetten. ,,Zodat het fijnstof kan neerslaan op het keramiek. Mensen leggen dan de vervuiling in hun omgeving vast", zegt De Kievith. Piscaer: ,,We doen het samen met de mensen in de stad. Het gaat ons ook om het proces."
Ze verheugen zich nu al op de verschillende kleuren die op de kommen zullen verschijnen na het bakken. Piscaer: ,,Op plekken waar veel auto's remmen, zit veel ijzer in de lucht. Zien we dat straks terug in het servies?" De Kievith: ,,Het zou goed kunnen dat de kleuren per straat anders zijn, omdat de samenstelling van delucht anders is. Het servies moet Rotterdam uitademen."
Kerstdiner
In het voorjaar willen ze vervuiling gaan oogsten, samen met Rotterdammers. De Kievith: ,,Het kerstdiner serveren we op een prototype. Een jaar laten moet het servies in productie zijn. Dan kun je het kopen in de stad of ervan eten in een restaurant."
,,We willen mensen bewust maken van het feit dat ze hun gedrag kunnen veranderen", zegt Piscaer. ,,Uit onderzoek blijkt dat de vervuiling in Rotterdam net zo heftig is voor mensen als dagelijks zeven sigaretten roken. Daar schrok ik van. Ik hoop eigenlijk dat we nog meemaken dat we ons serVies niet meer kunnen maken. Omdat de lucht te schoon is om er nog kopjes en borden mee te glazuren."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schipper wordt gepakt met zeven illegale Albanezen op zeilboot: ‘Ik zou toeristen gaan rondvaren’
Terwijl zijn landgenoten aan het front in Oekraïne al dan niet verplicht vechten tegen de Russen, verschijnt de 30-jarige Andriy K. maandag in de rechtbank. De schipper uit Odessa werd in september op de Noordzee opgepakt toen hij met een zeilboot zeven illegale Albanezen naar Engeland bracht. Een georganiseerde mensensmokkelreis volgens justitie, maar kapitein K. beweert dat hij met een smoesje naar Nederland is gelokt. ,,Ik zou toeristen gaan rondvaren.’’ -
PREMIUM
Neptunus-Schiebroek gaat als een Titanic ten onder: ‘Degradatie optelsom van alle tegenslagen’
Ooit één van de toonaangevende verenigingen van amateurvoetballend Rotterdam. Bij oprichting vernoemd naar de god van de zee. Zaterdagmorgen – samen met fusiegenoot Schiebroek’74 – nog eersteklasser. Zaterdagmiddag na het 0-4 verlies tegen Papendrecht, als een Titanic ten onder gegaan in de golven. Gelukkig zijn de foto’s er nog. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Wensley geeft toe te hebben gestolen, maar ontkent brandstichting: ‘Schuif schuld niet in m'n schoenen’
Als zwerver vond Wensley M. soms onderdak bij een bewoonster aan de Norma in Capelle aan den IJssel. Volgens het Openbaar Ministerie stak hij op 3 augustus na een ruzie het huis in de fik, maar in de rechtbank ontkende de 35-jarige dakloze die beschuldiging. ,,Ik vind het verschrikkelijk, maar ik weet niet wat er is gebeurd.’’ -
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Langere afsluiting Hoofdweg zorgt voor verkeersinfarct
Het zou één week gaan duren, maar het worden er veel meer. De afsluiting van de Hoofdweg in Rotterdam, ter hoogte van het A16-viaduct vlak voor het Terbregseplein, duurt veel langer dan gepland. Ondertussen voltrekt zich een verkeersinfarct in de wijken ernaast. -
Update/met video
A20 weer open, lange files in Rotterdam door ongelukken en demonstraties
,,Rotterdam staat muurvast”, zegt Hanneke Derksen van Rijkswaterstaat. De A20 richting Hoek van Holland vanaf knooppunt Terbregseplein tot Crooswijk, is sinds 18.00 uur weer open, maar in heel Rotterdam lopen de files op tot ruim een uur.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam