De uitbreiding van de Shell-raffinaderij is al in bedrijf. Vandaag werd de fabriek officieel ingebruikgenomen.
Volledig scherm
De uitbreiding van de Shell-raffinaderij is al in bedrijf. Vandaag werd de fabriek officieel ingebruikgenomen. © Shell

Shell viert cruciale uitbreiding van de raffinaderij in Pernis

Shell heeft vanavond met een lichtshow de uitbreiding van de raffinaderij in Pernis gevierd. De Solvent Deasphalter-fabriek is belangrijk voor het voortbestaan van de grootste raffinaderij van Europa.

Met de bouw van de fabriek is volgens schattingen tussen de 700 miljoen en een miljard euro gemoeid. Shell zelf doet geen uitspraken over het bedrag.

Met de nieuwe installatie kan de raffinaderij meer diesel, kerosine en benzine uit ruwe aardolie halen dan nu en maakt ze aanzienlijk minder stookolie. De vervuilende scheepsbrandstof raakt uit de gratie. In 2020 mogen zeeschepen alleen nog op laagzwavelige brandstof varen.

De raffinaderij verandert meer en meer in een chemiefabriek, zei directeur Jos van Winsen van de raffinaderij al bij het begin van de uitbreiding.

Behalve Shell heeft ook de raffinaderij van ExxonMobil in de Rotterdamse haven een vergelijkbare uitbreiding gedaan. BP wil het voorbeeld volgen, maar Gunvor heeft de plannen in de ijskast gezet. De vierde raffinaderij van Rotterdam krijgt de financiering niet rond. Dit besluit kan grote gevolgen hebben; raffinaderijen die niet meekunnen in de race om hun productie schoner te maken, moeten vrezen voor hun voortbestaan.

De uitbreiding van de Shell-raffinaderij is al in bedrijf.
Volledig scherm
De uitbreiding van de Shell-raffinaderij is al in bedrijf. © Shell

Complex

De bouw van de Solvent Deasphalter was volgens Shell ‘zeer complex’. De fabriek is in China in delen gebouwd, vervolgens naar Rotterdam verscheept en bij Pernis in elkaar gezet.

Bij Shell Pernis werken 1900 mensen in vaste dienst en duizend ingehuurde krachten. De uitbreiding levert geen extra banen op.

Medewerkers en omwonenden van Shell-Pernis kregen vanavond een boottocht aangeboden. Vanaf het water konden zij de nieuwbouw bekijken.

Volledig scherm
© Shell

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam